Ve Schweringenu vzali jarní úklid z gruntu. Z místního zvonu vybrousili hákový kříž

O tom, jak naložit se zvony, které ještě z dob národního socialismu na sobě nesou nacistické symboly, se v Německu diskutuje už několik měsíců. A během velikonočního týdne došlo i k prvnímu faktickému kroku. Zatím neznámá osoba či celá skupina se rozhodla v rámci jarního úklidu vybrousit v severoněmeckém Schweringenu hákový kříž ze zvonu místní kaple.

Informaci listu Die Harke potvrdil místní evangelický farář Jann-Axel Hellwege. Deník otiskl také dopis s přiznáním nadepsaný „Jarní úklid 2018“, který nechali neznámí „uklízeči“ u dveří kostela.

„Schweringen má za sebou špinavý, blátivý, mokrý, jednoduše řečeno: extrémně ošklivý půlrok a je čas, aby jarní úklid vnesl do vesnice svěží vzduch,“ stojí v listu. „Udělali jsme jarní úklid. Není vyčištěná jen vesnice, ale i zvony. Nejen od holubího trusu, ale i od špíny nacismu, která ještě po 80 letech dokázala rozdělovat obyvatele vesnice.“

V kostele nejsou viditelné žádné známky vloupání, podle pastora měli pachatelé zřejmě klíče.

Informace, že Schweringenem zní zvon se svastikou, se na veřejnost dostala loni v září. Náboženská obec rozhodla, že bude vyřazen z provozu, což ve vesnici vzbudilo silnou nevoli.

V půlce března farní rada vydala rozhodnutí vrátit zvon s 35centimetrovým hákovým křížem do provozu, pastor Hellwege ale proti tomuto rozhodnutí podal stížnost. Dokud o ní představitelé církve oficiálně nerozhodnou, zvon bude mlčet. Jak situaci ovlivní provedený „jarní úklid“, není zatím jasné.

Zvon v obci Herxheim
Zdroj: ČTK/AP/Uwe Anspach

Zvonů odkazujících na éru národního socialismu je v Německu stále několik. Například v obci Herxheim am Berg v Porýní-Falci se rozhodli zvon s nápisem „Vše pro vlast – Adolf Hitler“ doplněným hákovým křížem nechat viset a zvonit. Radnice k němu jen přidá tabulku s historickým kontextem a doufá, že zvon bude impulsem k usmíření a bude připomínat násilí a nespravedlnost páchané nacisty.