V Rusku zadrželi dva vlivné oligarchy. Spekuluje se, že může jít o útok na premiéra Medvěděva

Horizont ČT24 s expertem Karlem Svobodou k zadržení dvou ruských oligarchů (zdroj: ČT24)

Ruská policie v pondělí zadržela miliardáře Zijavudina a Magomeda Magomedovy kvůli podezření z krádeže 2,5 miliardy rublů (900 milionů korun) při realizaci státních zakázek. Bratři patří podle ruských komentátorů do okruhu premiéra Dmitrije Medvěděva, jehož dny v úřadu předsedy vlády jsou údajně sečteny. Politický expert Karel Svoboda v Horizontu ČT24 nevyloučil, že je za touto kauzou snaha premiéra oslabit.

Podle listu Kommersant jsou bratři Magomedovovi obviněni kromě krádeže a podvodů i ze zločinného spiknutí a hrozí jim doživotí. Obohatit se podle policie měli při stavbě nové fotbalové arény v Kaliningradu a při realizaci několika infrastrukturních projektů v Petrohradě.

Ruský časopis Forbes odhaduje hodnotu majetku Zijavudina Magomedova na 1,4 miliardy dolarů (29 miliard korun), jmění jeho bratra je srovnatelné.

Zatčení vyvolalo v Rusku pozdvižení, protože jde o první zásah státní moci proti oligarchům od zatčení bývalého nejbohatšího Rusa Michaila Chodorkovského v roce 2003. Média spekulují, že nová kauza má politický podtext. Bratři Magomedovovi, kteří pocházejí ze severokavkazského Dagestánu, patří podle ruských komentátorů do okruhu premiéra Dmitrije Medvěděva.

Zadržení dagestánských oligarchů podle Kommersantu může souviset s bojem kremelských politiků o budoucí pozice. Prezident Vladimir Putin, který minulý měsíc vyhrál prezidentské volby, po květnové inauguraci jmenuje novou vládu a podle médií lze očekávat přesuny. 

Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií FSV UK ale v případu nevidí vliv Vladimira Putina. „Vladimir Putin, kdyby se rozhodl, že sesadí Dmitrije Medvěděva druhý den, tak s tím nemá žádný problém,“ uvedl.

„My ruskou politiku vnímáme jako jednolitý masiv, ale je to souboj několika klanů, několika velmi vratkých koalic, lidí, kteří jdou proti sobě, čili není to tak jednoduché a možných konkurentů je tam hodně,“ uvedl Svoboda.

Prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov politické pozadí kauzy popřel. Tvrzení, že před rozdělováním vládních postů proti sobě bojují vlivové skupiny v Kremlu, označil za „politické klepy“.

Vydáno pod