Tusk: Summit EU souhlasí s Británií, že za útokem na Skripala je pravděpodobně Rusko

Prezidenti a premiéři ostatních zemí Evropské unie souhlasí s názorem britské vlády, že za útok nervovou látkou v jihobritském Salisbury je velmi pravděpodobně odpovědné Rusko. Uvedl to na sociální síti Twitter předseda unijních summitů Donald Tusk s tím, že podle summitu není jiné věrohodné vysvětlení.

Šéfové států a vlád evropského bloku už při příchodu na bruselské jednání v mnoha případech zdůrazňovali jednotu evropského postoje ke kauze. Moskva jakýkoli podíl na pokusu o otravu někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery nervovou látkou novičok (nováček) odmítá.

Summit tedy večer zřejmě poněkud posílil vyznění diplomaty předem připravených závěrů schůzky, které uváděly, že lídři berou britská obvinění „mimořádně vážně“.

Britská premiérka Theresa Mayová při příchodu jednoznačně spojila „drzý a bezohledný“ útok ze 4. března s agresivním chováním Ruska vůči Evropě a dalším zemím v ruském sousedství. O věci diskutovala na trojstranné schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Sešla se také s dalšími účastníky summitu, včetně českého premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO).

V minulých dnech patřilo mezi země EU se zdrženlivějším pohledem na situaci především Řecko. Jeho premiér Alexis Tsipras na čtvrtečním jednání zdůraznil potřebu řádného vyšetření věci a také odpovědnost.

EU povolá unijního velvyslance z Moskvy

Některé země, například pobaltské státy, v souvislosti s kauzou přemýšlejí o vypovězení některých ruských diplomatů. Podle zdrojů z diplomatických kruhů EU o zvážení takového kroku požádal Londýn část členských zemí Unie, včetně Česka.

Nizozemská premiér Mark Rutte potvrdil, že lídři evropské osmadvacítky se dohodli, že povolají z Moskvy na konzultace unijního velvyslance, což je v diplomatické praxi vnímáno jako forma protestu. Podle agentury Reuters by měl být velvyslanec Markus Ederer do Bruselu povolán na dobu jednoho měsíce.

„Jsme rozhodnuti případně jednotně reagovat i pomocí dalších opatření,“ komentovala Skripalovu kauzu Merkelová.

Podle starších Tuskových vyjádření i připravené verze závěrů by EU v reakci na Salisbury měla posílit svou odolnost vůči biologickým, chemickým a jaderným rizikům. Lépe by měla spolupracovat s NATO a zlepšit své schopnosti v boji s hybridními hrozbami, včetně kybernetických.