ZÁZNAM DEBATY: Amerika očima zahraničních zpravodajů Michala Kubala a Martina Řezníčka

Michal Kubal a Martin Řezníček přibližují práci zpravodaje v USA (zdroj: ČT24)

Martin Řezníček a Michal Kubal strávili pět let na pozici zpravodaje České televize ve Spojených státech. V debatě na Vysoké škole ekonomické přiblížili, jak práce zahraničních zpravodajů vypadá a co všechno se za odvysílanou reportáží skrývá.

„Jsme tam ve dvou, nemáme za sebou obrovský tým, který máme v Praze. V okamžiku, kdy člověk vyjede na zpravodajský post, obstarává všechno sám,“ přiblížil Kubal práci českého televizního novináře v zahraničí. Vedle samotné novinářské práce je na zpravodaji například zařizování pojištění, účetnictví, zajišťování cest a technické stránky přenosů i správa domu, ve kterém žije.

„Pokud někde řeknete Česká televize (Czech TV), velké části Američanů se vybaví 'Check TV', tedy spotřebitelská televize. Česká televize ve Spojených státech nic neznamená. Strávili jsme obrovskou část svého působení ve Spojených státech tím, že jsme přesvědčovali lidi, že ČT je hlavní médium v České republice, je to veřejnoprávní, nezávislé a svobodné médium, a tedy by nám měli dát rozhovor,“ nastínil Martin Řezníček.

Američtí politici mají ve zvyku poskytovat médiím rozhovory jen v situaci, kdy to nějak poslouží jejich zájmům. Osobnosti z nejvyšších politických pater je proto téměř nemožné získat. „Musím říct, že se mě teď trošku dotklo, když Barack Obama poskytl půlhodinový rozhovor amatérovi, jmenoval se princ Harry. Já jsem se o to snažil pět let, nevyšlo to ani jednou, navzdory tomu, že byl dvakrát v Praze,“ zalitoval s úsměvem Kubal.