Navrátilová bojuje za rovné platy mužů a žen. Sama dostala od BBC desetkrát menší odměnu než McEnroe

Horizont ČT24: Navrátilová bojuje za rovné platy žen a mužů (zdroj: ČT24)

Odvedla zřejmě stejnou práci jako další bývalá tenisová hvězda John McEnroe, ale přitom dostala desetkrát menší plat. Martina Navrátilová v otevřené zpovědi pro BBC kritizuje nefér přístup ke kolegům a kolegyním této televize. Problém v nerovnosti mezd dostává další impuls nejen v Británii, ale i ve světě.

Pro Johna McEnroa 150 tisíc liber proti 15 tisícům pro Martinu Navrátilovou. To jsou cifry honorářů, které britská BBC vyplatila muži a ženě za stejně dlouhou a srovnatelnou spolupráci se sportovním zpravodajstvím.

„Pokud John McEnroe nedělá mimo Winbledon (pro BBC) řadu dalších věcí, dostává nejmíň desetkrát víc peněz než já za srovnatelnou práci,“ tvrdí několikanásobná wimbledonská vítězka Martina Navrátilová.

Stanice BBC Sport reagovala prohlášením, že působení obou tenisových expertů srovnávat nelze. McEnroe je prý vedle reportérky Sue Barkerové považován za tvář wimbledonských přenosů a vystupuje ve vysílání častěji.

Ještě jeden rozdíl mezi Navrátilovou a McEnroem existuje: česká rodačka získala za svou kariéru třikrát víc wimbledonských titulů než její kolega.

Téma rovnosti platů „zvedlo ze židle“ i editorku čínské sekce BBC Carrie Gracieovou, která požaduje razantní nápravu. „Pokud k tomu nepřistoupí vážněji, riskuje BBC jakožto organizace velmi škodlivé právní prohry i exodus schopných žen,“ říká novinářka BBC a CBS News Carrie Gracieová.

Odvážná Navrátilová

Boj za rovnoprávnost v tenisovém prostředí vykreslil před pár měsíci životopisný film o Billie Jean Kingové Souboj pohlaví. Nejen zápas muže a ženy, ale i střet šovinismu a emancipace, i okolnosti památného zápasu, který v mnohém překročil hranice kurtu. Když jedna z mužských postav prohlásí: „Neberte mě špatně. Mám rád ženy – v ložnici i v kuchyni.“

Kingová v památném utkání z roku 1973 vyhrála. Právě tahle bojovnice za rovnocenné odměny v tenisu kdysi označila Navrátilovou za nejlepší tenistku světa. Pro obě dvě ženy má aktivismus mnohem širší dosah než jen osobní, ale i sportovní.

„Víte, pro mě je to vedlejší práce, dva týdny života. Ale u žen v plném pracovním poměru možná ten rozdíl není tak nápadný, ale během let naroste. Dá to opravdu hodně peněz. Proto je to silně nefér a štve mě to kvůli jiným ženám, které si tím procházejí,“ dodává Navrátilová. 

Platová diskriminace hvězd stříbrného plátna

Platová diskriminace pálí také filmový průmysl. Symbol rovnosti si teď říká 50:50. Jako zatím poslední promluvila Claire Foyová, které k adekvátnímu honoráři nepomohla ani doslova královská hlavní role v seriálovém dramatu The Crown.

„To, co se stalo v posledním půlroce, je naprosto klíčové v pohledu na ženy a jejich postavení ve společnosti. Budu nadále pokračovat, budeme všechny pokračovat, dokud změna nebude trvalá,“ komentuje herečka Claire Foyová.