V Polsku zadrželi Maročana s vazbami na Islámský stát, cestoval i přes Česko

Zpravodajka ČT k zadržení podezřelého Maročana v Polsku (zdroj: ČT24)

Polsko v září 2016 zadrželo Maročana, který má vazby na teroristické hnutí Islámský stát a také na pachatele teroristického útoku v Paříži v listopadu 2015. Oznámila to polská prokuratura. Muž se prokazoval v Rakousku vydaným dokladem syrského běžence, do Polska přicestoval přes Česko. Podle informací deníku Rzeczpospolita byl Maročan odhalen díky spolupráci evropských a amerických tajných služeb.

Maročan s teroristy podle vyšetřovatelů spolupracoval v letech 2015 a 2016 a pachateli útoku v Paříži Abdelhamidu Abaaoudovi pomáhal jako informátor. „Měl sbírat a předávat informace z trasy, kterou se Abaaoud pohyboval po Evropě. Udržoval rovněž kontakty s jinými džihádisty spojenými s IS,“ sdělil polské tiskové agentuře PAP mluvčí polského ministra koordinujícího práci bezpečnostních složek Stanislav Žaryn.

Útok v Paříži si vyžádal 130 mrtvých a 350 zraněných. Belgičana marockého původu Abaaouda zabila policie při následném zátahu na pařížském předměstí.

„V telefonu Murada T. jsme našli fotografie s návodem na výrobu výbušných improvizovaných zařízení, která mohou být odpálena s pomocí mobilu, a také objekty, kde mohly být výbušniny použity,“ uvedla bez upřesnění prokuratura. Ta celé jméno Maročana nezveřejnila, sdělila jen, že byl zadržen 5. září 2016 v Rybniku na jihu Polska nedaleko hranic s Českem.

Prokuratura je podle deníku Rzeczpospolita přesvědčená, že žádný útok v Polsku nepřipravoval, jeho konečným cílem zřejmě bylo Německo. Maročan je v Polsku obviněn ze spolupráce s teroristy a hrozí mu až osm let vězení, uvedl Reuters s tím, že na proces čeká ve vazbě.

„Mohu potvrdit, že na začátku úspěšné mezinárodní spolupráce několika zpravodajských služeb stály informace z Bezpečnostní informační služby,“ řekl mluvčí BIS Ladislav Šticha. „Našim operativcům se v roce 2016 podařilo zachytit závažné informace o teroristovi marockého původu, který se pohyboval mezi Českou republikou a Polskem. Vše jsme okamžitě poskytli polským partnerům a na jejich základě byla zahájena mezinárodní operace, na jejímž konci byl tento nebezpečný terorista dopaden,“ dodal Šticha.

V Rakousku úřadům lhal, do Polska se dostal přes Česko

Prokuratura také uvedla, že se Maročan v prosinci 2014 zúčastnil schůzky v Turecku, kde byl mimo jiné Abaaoud a také radikálové, které v lednu 2015 zabila belgická policie během protiteroristické razie ve městě Verviers.

Osmadvacetiletý Murad T. původem z Casablanky se během pobytu v Evropě vydával za nezletilého syrského uprchlíka z Aleppa a několikrát svou identitu změnil. Podle prokuratury dostal identifikační doklady v Rakousku.

V Evropě, kam se dostal přes Řecko, je Maročan od roku 2014. Poté putoval přes Makedonii, Srbsko do Maďarska a Rakouska, odkud přes Česko přišel v březnu 2016 do Polska, napsal deník Rzeczpospolita. V Rybniku měl podle médií pronajatý byt na polské jméno.

Murad T. je také stíhaný za užívaní falešných identifikačních dokumentů, za což mu podle agentury AFP hrozí trest tři roky vězení.