Přijďte něco rozmlátit, lákají do starého moskevského skladiště frustrovanou mládež

Události: V Moskvě si lze vybít vztek s basebalkou v ruce (zdroj: ČT24)

Skupina mladíků v ruském hlavním městě vymyslela lukrativní byznys. Ve starém skladu nabízejí možnost rozbít cokoli, co člověku přijde pod ruku. Nejraději si lidé do speciální místnosti nechávají připravit nádobí nebo televizi. Zájem o nevšední možnost, jak se zbavit stresu, má především mladší generace.

Všichni, kteří zavítají do starého moskevského skladiště, mají vztek a cítí zlobu. Ničení považují za vhodný prostředek, jak se zbavit stresu. „Každý den přicházejí lidé, někdy třeba jen jeden, jindy deset,“ pochvaluje si správce zařízení Alexandr Kuzmin.

Skupina mladíků sváží věci ze skládek, něco prodají, zbytek nabízejí ke zničení. Na hodinu si člověk pronajme místnost, dostane nářadí a může mlátit kolem sebe. Kdo chce zlikvidovat klavír, kytaru nebo prosklenou skříň, musí si připlatit.

Zničit šéfovi kancelář

„Někdo si objedná vybavení kanceláře. Představuje si, že zničil pracovní místo svoje anebo svého nadřízeného, když roztřískal počítače, klávesnice, monitory a tiskárny,“ vysvětluje zaměstnanec svébytné protistresové firmy Eduard Grybač.

Často přicházejí muži v kravatách, ale i mladé ženy. Pro ty je však destrukce fyzicky náročná, proto si raději vybírají nádobí, sklenice anebo kuchyňské spotřebiče. Největší zájem je ale o televizory, hlavně staré s objemnými obrazovkami.

Moskva frustrovaná

Paní Jelena přišla s vnučkou Lanou, které možnost rozbít vše kolem sebe věnovala k narozeninám. „Chci ze sebe dostat negativní energii, kterou jsem shromáždila za poslední pracovní dny,“ usmívá se dívka.

Podle odborníků lidé o stresu mluví častěji než před lety. Život v ruském hlavním městě je hektický. „Celý ten hon za úspěchem vyvolává ohromné problémy,“ líčí psycholožka Jelena Trušinová. I proto majitelé firmy věří, že vsadili na dobrý byznys a zájem o jejich nápad bude mít stále více lidí.