Radikálové přes aplikaci Telegram prodávají stovky zbraní. Mezi nimi i ty americké

Není tajemstvím, že americké zbraně končívají i v rukou radikálů. Americká televizní stanice CNN se dostala přímo k nabídce prodeje jedné z amerických zbraní v syrském Idlíbu. Radikální skupiny prodávají stovky zbraní včetně granátometů a protitankových střel přes aplikaci Telegram. Objednat si od nich jednoduše lze i profesionální doplňky, jako jsou zaměřovače s termovizí.

Mezi množstvím zbraní a munice minimálně jedna z nabídek vyčnívá – útočná puška M16A4. Vyrobila ji totiž firma FN America z Jižní Karolíny. Jak se tedy mohla dostat až k prodejci v syrském Idlíbu? Jak zjistil reportér CNN přímo od prodejce, zbraň měla na sobě značky Divize 30.

Třicátá pěší divize známá jednoduše jako Divize 30 nebo také Nová syrská armáda byla povstalecká skupina vytvořená v polovině roku 2015 na severu Sýrie. Vyzbrojila ji a vytrénovala americká armáda s cílem bojovat proti teroristům z Islámského státu. Brzy ji ale rozprášily radikální organizace napojené na Al-Káidu, a zbraně tak často končily v rukou džihádistů.

„Ukazuje to, že byla vyrobena ve Spojených státech. Její sériové číslo je velmi podobné jiné zbrani, kterou naše týmy zdokumentovaly na severu Sýrie v červenci 2014,“ uvedl šéf regionálních operací Damien Spleeters.

Podle zástupců společnosti Telegram, která šifrovanou on-line komunikaci poskytuje, je veškerý podobný obsah rychle blokován. I tak je ale v okolí Idlíbu v nabídce množství zbraní. Obchodují s nimi hlavně na Al-Káidu napojené buňky, jako je její syrská odnož HTS.

„Al-Káida je velice aktivní a má přístup ke zbraním i lidským zdrojům. To samozřejmě posouvá konec války do nedohledna,“ uvedl syrský novinář Haid Haid.

Syrská organizace pro lidská práva před několika dny oznámila vyčištění provincie Idlíb od takzvaného Islámského státu. Pro tamní obyvatele to ale klid zatím zdaleka neznamená. Kromě působení radikálních islamistů je povstalecká oblast terčem náletů režimu Bašára Asada s podporou Ruska a Íránu. Situaci na místě pozorovatelé v současnosti popisují jako jednu z nejkritičtějších během celého sedm let trvajícího konfliktu.