Italský nezmar se vrací. Berlusconi znovu vystupuje z politického stínu

Horizont ČT24: Návrat Silvia Berlusconiho (zdroj: ČT24)

Silvio Berlusconi přežil infarkt, čelí obviněním z daňových i sexuálních deliktů. Přesto by se mohl miliardář s přezdívkou „Il Cavalierre“ stát po březnových parlamentních volbách opět hlavním hybatelem italské politiky. Muž, kterému se říkalo kmotr evropského populismu, se nyní sám označuje za zachránce země před populistickým Hnutím pěti hvězd. Tomu se i kvůli nezdarům svých zástupců na římské radnici šance vládnout v celé zemi vzdaluje.

Prase hoduje na odpadcích v ulicích Říma
Zdroj: ČT24

Hnutí pěti hvězd slibovalo, že zatočí se špínou v italské politice. Nyní má se špínou samo potíže. Hitem sociálních sítí se staly záběry prasete, které se přímo v ulicích Říma živí odpadky.

Pro politické protivníky Hnutí pěti hvězd se video stalo vítaným trumfem. Římská starostka se ale ohrazuje. „Chci říci, že to prase patřilo členovi kriminálního klanu,“ brání se Virginia Raggiová kritice své práce.

Bez ohledu na záběry jednoho prasete je zřejmé, že římští popeláři úklid odpadků po vánočních oslavách nezvládají. V některých ulicích se podle místních neobjevili už několik týdnů.

Hnutí pěti hvězd sklízí za situaci v ulicích Říma kritiku
Zdroj: ČT24

Rozhádané Hnutí pěti hvězd hraje do karet Berlusconimu

Několik týdnů zbývá i do parlamentních voleb, ve kterých Hnutí pěti hvězd chtělo ovládnout Itálii. „Lidé nevolí Hnutí pěti hvězd, protože by očekávali, že dokážou skvěle řídit města, ale jako protest proti dosavadnímu systému,“ míní politolog Franco Pavoncello.

Přeplněné popelnice nejsou jediný problém, kterému nyní hnutí čelí. Jeho zakladatel a komik Beppe Grillo se snaží se svým politickým dítětem zpřetrhat vazby. Rozhádanost strany, kterou většina politologů označuje za vzor populismu, hraje do karet mistrovi tohoto žánru: Silviu Berlusconimu.

Vaz mu nezlomily sexuální aféry, daňové úniky, věk, ani vtipy o dalších plastických operacích. Mediální a realitní magnát Berlusconi byl v minulosti třikrát italským premiérem. Je bohatší než americký prezident Donald Trump.

Berlusconiho strana Forza Italia v posledních měsících znovu nabírá dech, v listopadu vyhrála místní volby na Sicílii. „Je téměř jisté, že Berlusconi bude jedním z nejdůležitějších hráčů v příštím parlamentu,“ tvrdí italský historik Giovanni Orsina.

Berlusconi přitom z rozhodnutí soudu nemůže zastávat významné ústavní funkce. Jeho dovolání leží u Evropského soudu pro lidská práva a nečeká se, že rozhodnutí padne do 4. března, kdy půjdou Italové k volbám.

Silvio Berlusconi
Zdroj: Reuters

Silvio chce zachránit Itálii

Silvio Berlusconi se stylizuje do role poslední hradby, která stojí mezi Itálií a radikálním populismem. Nejen doma, ale i v Evropě. „My jsme jediná alternativa, která dokáže porazit Grilla a jeho lidi. Jejich vítězství by byla opravdová katastrofa pro naši zemi,“ říká Berlusconi v předvolebním klipu.

Italské parlamentní volby budou pro EU letos zřejmě nejdůležitější. Pokud by výrazně uspělo Hnutí pěti hvězd, na obzoru by se začal rýsovat odchod země z Unie. Evropští politici se proto možná nakonec připojí k refrénu staré Berlusconiho propagační písně: „Silvio, ještě že existuješ!“

Vydáno pod