Únos Kováčova syna řídil přímo tehdejší šéf slovenské tajné služby, tvrdí bývalý agent

Události: V Kováčově kauze se objevila nová fakta (zdroj: ČT24)

Bývalý příslušník Slovenské informační služby (SIS) Luboš Kosík poslal deníku Sme vyjádření, v němž komentoval únos syna někdejšího slovenského prezidenta Michala Kováče. Tvrdí, že akci řídil osobně šéf SIS Ivan Lexa. Kosík byl jedním z pěti členů komanda, které v srpnu 1995 Kováče uneslo, a patří mezi obžalované.

„Všechno bylo řízené přímo Ivanem Lexou. Věděl o každém kroku příslušníků SIS během únosu,“ píše Kosík v prohlášení. Akci podle něj kontroloval z blízkého služebního auta tehdejší náměstek tajné služby Jaroslav Svěchota. Lexa vydával rozkazy ze své kanceláře, tvrdí Kosík.

To, že únos řídil přímo Lexa, tvrdil už v roce 1995 další tehdejší pracovník SIS Oskar Fegyveres, který se přiznal k účasti na únosu a ukryl se v zahraničí.

Kosík byl na Slovensku v roce 2015 odsouzen k čtrnáctiletému trestu za falšování směnek a od té doby je na útěku. V listopadu 2016 byl zadržen v Mali, odkud své prohlášení zaslal.

Bratislava se podle ministra vnitra Roberta Kaliňáka bude snažit dopravit Kosíka zpět na Slovensko, aby mohl v případu vypovídat. Země ale nemá s Mali uzavřenou smlouvu o vzájemném vydávání zadržených zločinců. Mali na dosavadní žádosti o vydání Kosíka nereagovalo.

Kaliňák nechápe, proč Kosík přišel s prohlášením právě teď, a považuje ho za účelové. Generální prokuratura oznámila, že vyjádření obsahuje relevantní informace k sedmi trestním věcem, a prověřuje ho.

Posledního srpna 1995 zablokovala skupina mužů automobil Michala Kováče mladšího. Vytáhli jej z auta, spoutali, opili a odvezli do rakouského Hainburgu, kde ho nechali v zaparkovaném autě.

Stopy vedly ke Slovenské informační službě (SIS), jejímž ředitelem byl v tu dobu Ivan Lexa, Mečiarův blízký spolustraník. Někteří agenti dokonce začali o akci vypovídat, zároveň ale utekli do zahraničí (Oskar Fegyveres a Luboš Kosík). Fegyveresovu spojku – bývalého policistu Roberta Remiáše – zabila bomba nastražená v autě. Důkazy napovídaly, že Kováčův únos si objednal premiér Vladimír Mečiar, který měl s hlavou státu spory.

Poté, co Mečiar převzal v roce 1998 krátce prezidentské pravomoci, vyhlásil amnestii na vše spojené s únosem – tedy zavlečením Kováče mladšího do ciziny a vraždou Roberta Remiáše –  a kromě toho i zmaření referenda z roku 1997. Amnestie Slovensko v roce 2017 zrušilo.

Michal Kováč ml. na archivním snímku
Zdroj: ČT24