Ministerstvo varuje české turisty před erupcí sopky na Filipínách. Oblast opouštějí tisíce lidí

Filipínské úřady zvýšily varování kvůli aktivitě vulkánu Mayon. Sopka chrlí prach a plyny, v pondělí ráno začala z kráteru po slabší erupci vytékat i láva. Podle expertů by mohla v brzké době mohutně explodovat. Úřady proto již evakuovaly 15 tisíc lidí. Před možnou erupcí varovalo také české ministerstvo zahraničí.

Úřady vyzvaly, aby se lidé nezdržovali v nebezpečné zóně o poloměru šesti kilometrů kolem vulkánu. U vrcholu nejaktivnější filipínské sopky se hromadí magma a láva ráno začala vytékat z kráteru na svah, upozornil filipínský vulkanologický a seismologický ústav.

Z oblasti kolem sopky odešlo do bezpečí už asi 14 700 lidí a evakuace pokračuje, uvedla s odkazem na úřad pro řešení katastrof agentura AP. Ve čtvrtích, které opouštějí, vztyčují obyvatelé velké bílé kříže v naději, že ochrání jejich domovy.

„Někteří stále odmítají odejít. Pokud vyhlásíme čtvrtý stupeň varování, budeme muset přistoupit k nucené evakuaci,“ řekl agentuře AP místní představitel Cedric Daep.

Úřady ve dvou okresech v těsné blízkosti vulkánu již evakuaci nařídily. „Kvůli výronu lávy pokračuje nucená evakuace v okresech Daraga a Legazpi,“ sdělila mluvčí úřadu pro řešení katastrof Romina Marasiganová. „Tok lávy už dospěl k oblastem ve vzdálenosti tří kilometrů od sopky,“ citovala ji agentura Reuters.

Sopka Mayon leží na jihu ostrova Luzon a je častým cílem turistů. České ministerstvo zahraničí v souvislosti s aktivitou vulkánu doporučuje, aby se cestovatelé vyhýbali nebezpečným oblastem, sledovali situaci a dbali pokynů místní samosprávy.

Filipínská sopka Mayon hrozí erupcí
Zdroj: Reuters/Stringer

Vulkán, tyčící se do výšky 2462 metrů, chrlil už v předchozích dnech popel, žhavé kamení a bahno. V neděli večer bylo i přes mohutný oblak, který sopku halí, vidět do ruda rozžhavený kráter vulkánu.

Některé místní lety se ruší

Letiště ve filipínské metropoli Manile oznámilo, že letecká společnost Cebu Pacific zrušila kvůli špatné viditelnosti v neděli i v pondělí lety do města Legazpi, metropole provincie Albay, nad níž se sopka tyčí.

Při nejničivější erupci sopky Mayon v únoru 1814 zahynulo 1200 lidí a proud vulkanického bahna zcela zničil obec Cagsawa, z níž se do současnosti zachovala pouze ruina kostelní věže.

Při jedné z posledních erupcí zemřela skupina turistů

V květnu 2013 erupce sopky Mayon zabila pět turistů, včetně tří Němců, kteří se navzdory varování vydali k vrcholu hory. Poslední výbuch byl registrován v roce 2014 a vynutil si evakuaci tisíců lidí.

Sopka Mayon se nachází asi 340 kilometrů jihovýchodně od filipínské metropole Manily v provincii Albay, která je známá pěstováním kokosů. Díky svému dokonalému kuželovitému tvaru přitahuje vulkán množství turistů, za posledních 500 let ale zhruba padesátkrát vybuchl.

Indonéský vulkán se stále neutišil

Velká erupce sopky hrozí už několik měsíců rovněž na indonéském ostrově Bali. Sopka Agung tam pravidelně chrlí mraky šedého dýmu. To vedlo ke zrušení mnoha rezervací turistů a k přesídlení desetitisíců obyvatel žijících nedaleko kráteru.