Zahraniční tisk: Zemana čeká obtížné druhé kolo. Češi jsou veteránem levice unaveni

Zahraniční média se shodují, že druhé kolo prezidentských voleb v Česku bude pro Miloše Zemana těžké. Současného prezidenta popisují jako proruského a euroskeptického politika, kterého čeká v podobě prozápadního Jiřího Drahoše velká výzva.

Podle francouzského listu Le Monde není vítězství proruského třiasedmdesátiletého Miloše Zemana ve druhém kole prezidentských voleb jisté. Češi jsou tímto veteránem levice unaveni, napsal v reakci na výsledek prvního kola voleb.

List také uvedl, že Zemanovi kazí pověst několik kontroverzí – od soukromého života přes nezdravý životní styl po bouřlivé vztahy s opozicí. Le Monde ho charakterizuje jako populistu a euroskeptika, který podmiňuje možnost, že by Česko mohlo přijmout euro, vyloučením Řecka z eurozóny. Drahoš je politickým nováčkem a druhé kolo lze chápat jako referendum pro Zemana nebo proti němu. 

Zahraniční média hodnotí volby jako souboj dvou protikladných osobností (zdroj: ČT24)

Britský list The Guardian napsal, že Zemana čeká v podobě prozápadního Drahoše velká výzva. Zatímco většina veřejnosti se Zemanem sdílí jeho názory na imigraci, jeho přízeň vůči krajně pravicovým skupinám a vřelé vztahy s Ruskem a Čínou občany rozdělují. Druhé kolo voleb může být na rozdíl od prvního názorově vyváženější, soudí The Guardian. 

I když Zeman první kolo vyhrál s převahou, čeká ho obtížné druhé kolo, napsal deník Financial Times. Pokud voliči vyslyší výzvu kandidátů, kteří se do druhého kola nedostali, a přikloní se k Drahošovi, bude to pro Zemana těžké. Drahoš se vidí jako kandidát těch, kdo si přejí změnu, a ty zval k urnám.

„Zeman se stavěl do pozice odpůrce migrace a bojovníka za obyčejné lidi. Pečuje o dobré kontakty s Moskvou a Pekingem. Jeho vyzyvatel Drahoš chce zemi, která je součástí NATO a EU, orientovat zase více na západ,“ konstatuje list Süddeutsche Zeitung.

„Byla to volba pro, nebo proti současnému prezidentovi Miloši Zemanovi,“ míní korespondent německé veřejnoprávní televize ARD Jürgen Osterhage. V hlavní zpravodajské relaci Tagesschau také vyjádřil přesvědčení, že druhé kolo volby je zcela otevřené.

The Wall Street Journal v obsáhlém materiálu připomněl Zemanovy nadstandardní vztahy s Ruskem. Jeho vychvalování ruského prezidenta Vladimira Putina, které rozšířil na souhlas se zabráním Krymu a nálety na syrská města, ale podle listu pro jeho voliče nejsou tématem. Pro některé Čechy spadá vzpomínka na ruské tanky v ulicích Prahy do vzdálené minulosti a domnívají se, že teď se jejich země dostala do područí Washingtonu a EU. 

Výsledek voleb komentovala už v sobotu především slovenská média. První kolo voleb podle nich skončilo podle očekávání. Aktuality.sk nicméně uvedly, že sčítání hlasů ukázalo, že Česko je rozděleno radikálněji, než tomu bylo dosud. 

Ruská média se většinou zdržují komentářů k výsledkům prvního kola voleb a zaznamenávají pouze Zemanovo vítězství a výsledek jeho vyzyvatele Jiřího Drahoše. První ohlasy ale zaznívají z ruského parlamentu. Podle místopředsedy zahraničního výboru Alexeje Čepy je důležité, aby nevzniklo podezření ze zásahu Kremlu, jako tomu bylo v USA, kde ruské vměšování do voleb vyšetřují úřady. Řekl to v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti.