Za oceánem už se volí, jako první začali vybírat prezidenta Češi v Brazílii

Události: Příprava na volby v Česku vrcholí, v Americe už se hlasuje (zdroj: ČT24)

Volba českého prezidenta začala na americkém kontinentu. Kvůli časovému posunu se tam hlasuje o den dříve než v Česku. Volební místnosti se nejdříve otevřely na dvou zastupitelských úřadech v Brazílii, a to v 17 hodin středoevropského času. V následující hodině se začalo hlasovat v Argentině a Chile, za další dvě hodiny v Havaně a na východním pobřeží USA a Kanady. V Česku se volební místnosti otevřou až v pátek ve dvě odpoledne.

O tom, kdo se stane na příští pětileté období hlavou republiky, mohou svým hlasem spolurozhodovat i Češi pobývající v zahraničí. Možnost hlasovat sice většinou využívá pouhý zlomek z až půl milionů Čechů v zahraničí, svůj hlas ale mohou odevzdat na 108 zastupitelských úřadech po celém světě.

V některých zemích je možné hlasovat skoro o den dřív, než se otevřou volební místnosti v Česku. Už ve čtvrtek úderem páté hodiny odpolední středoevropského času začaly volby na dvou zastupitelských úřadech v Brazílii. O hodinu později začnou volit krajani v Argentině a v Chile, v osm večer našeho času pak i na východním pobřeží USA. 

V porovnání s minulými volbami je o letošní prezidentské volby mezi Čechy žijícími v zahraničí zájem. „Počet občanů zapsaných do zvláštních seznamů voličů pro prezidentské volby 2018 vedených zastupitelskými nebo konzulárními úřady činí 11 010,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. 

Do seznamů voličů na zastupitelských úřadech se včas zapsalo skoro o čtyři tisíce lidí víc než před minulou volbou a o dva tisíce víc než před podzimními parlamentními volbami.

„Je to víc než před minulými prezidentskými i posledními parlamentními volbami. Tehdy jsme evidovali 7226, respektive 9285 zapsaných osob,“ dodala Lagronová. Při minulé prezidentské volbě odevzdali Češi v zahraničí 5558 platných hlasů v prvním kole a 7684 hlasů ve druhém kole.

V cizině žije až půl milionu Čechů

  • Do zvláštních seznamů se včas zapsalo 11 010 Čechů žijících v zahraničí.
  • To je o 3 784 osob víc než před pěti lety.
  • Hlasovat se bude na 108 zastupitelských úřadech po celém světě – včetně Ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji. Mimo toto číslo se ještě hlasuje ve 2 okrscích: na vojenských základnách v Bagramu v Afghánistánu a v Baladu v Iráku, kde působí čeští vojáci.
  • Jako první se otevřou volební místnosti na dvou zastupitelských úřadech v Brazílii, a to už ve čtvrtek v 17:00 středoevropského času.

Přesto z našinců, žijících v zahraničí, jde k urnám volit prezidenta pouze zlomek z nich – podle odhadů ministerstva zahraničních věcí jich v cizině žije tři sta tisíc až půl milionu. Aby mohl Čech v zahraničí volit, musí doložit svou totožnost, občanství a bydliště v obvodu zastupitelského úřadu. 

„Je logické, že se voleb účastní jen minimum Čechů žijících v zahraničí. Některé okrsky zahrnují obrovská území a většina lidí nemůže kvůli volbám cestovat často i tisíce kilometrů,“ říká Tomáš Lebeda, vedoucí katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

„Řešení je poměrně jednoduché: zavedení korespondenčního hlasování,“ doplňuje Lebeda. „Máme celou řadu příkladů ze zahraničí, kde korespondenční hlasování bez větších obtíží funguje, například v Rakousku nebo ve Velké Británii. Logicky lze předpokládat, že by se tak volební účast výrazně zvýšila.“

Podle Ireny Valentové z tiskového odboru ministerstva jsou voliči zapsáni ve všech volebních okrscích. „Nejvíce českých občanů je zapsáno na zvláštním seznamu voličů v Londýně, nejméně v severokorejském Pchjongjangu,“ sdělila ČT24.

Další hlasy mohou v cizině odevzdat i lidé žijící v Česku. A to s vydaným voličským průkazem. S ním lze volit v libovolné volební místnosti v Česku i v zahraničí. Ten si pro první kolo volby prezidenta mohli vyzvednout do 10. ledna, pro případné druhé kolo volby prezidenta pak mohou podat osobní žádost do 24. ledna.