Lidé udělali z knihy „Fire and Fury“ o bombardování Německa bestseller, pletou si ji s knihou o Trumpovi

Profesor z Torontské univerzity Randall Hansen se svezl s vlnou zájmu o novou kontroverzní knihu o americkém prezidentu Donaldu Trumpovi. Jeho publikace „Fire and Fury“ (Oheň a zloba) o spojeneckém bombardování Německa za druhé světové války má totiž stejný název jako kniha novináře Michaela Wolffa kritizovaná Bílým domem. Řada lidí si omylem pořídila historickou publikaci a teď se diví, že v ní není nic o Trumpovi.

„Je opravdu potěšující, že lidé o knize opět tak mluví. Upírá se na nás spousta pozornosti,“ sdělil serveru New York Daily News Hansen, jenž působí na Torontské univerzitě. Profesor připouští, že jeho dílo z roku 2008 se až donedávna příliš neprodávalo.

Třeba na amerických a kanadských stránkách Amazonu je teď publikace vyprodaná. Dostala se také minimálně na tři žebříčky bestsellerů. „Je hezké, že lidé, kteří o mé knize nevěděli a zajímají se o válku z morálního hlediska, si teď díky této pozornosti knihu kupují,“ říká Hansen.

Když se začala prodávat „Fire and Fury: Inside the Trump White House“ od Wolffa, profesor byl zrovna ve Washingtonu – reakce lidí ho překvapila. „Nikdo v hlavním městě nemluvil o ničem jiném, považoval jsem to za zvláštní náhodu, dokud jsem nezjistil, jaký vliv to má na prodej,“ konstatoval Hansen.

Řada zákazníků si zakoupila knihu omylem. Někteří kritizovali, že v knize není nic o Trumpovi. „Nevidím tu nic o prezidentu Trumpovi! Nechápu, proč mají demokraté z téhle knihy takovou radost a dělají z toho takovou vědu,“ hněval se jeden z recenzentů.

Lidé aspoň zjistí, jak vypadají dopady válek, míní profesor

Hansen se nechal slyšet, že ho prodeje zase až tak nezajímají, zásadní podle něj je to, že Američané mají za prezidenta „nevyrovnaného narcistu“, který vyhrožuje válkou.

„Když si přečtou mou knihu, zjistí, co je oheň a zloba. Jak hrozné jsou dopady i konvenčních válek na civilisty. Takže to považuji za dobrý výsledek. Je ironií, že díky Bannonovi a Trumpovi prodává liberál a zastánce imigrace a globalizace víc knih,“ dodal Hansen.

Druhá kniha ohně a zloby, publikace novináře Michaela Wolffa, je založená na tvrzeních Trumpova někdejšího hlavního stratéga Stephena Bannona, který už kvůli vlně kritiky odstoupil z vedení ultrakonzervativního zpravodajského webu Breitbart News. 

Bannon se v knize kriticky vyjadřuje k situaci v prezidentském úřadě a k počínání Trumpových blízkých. Prezident tvrdí, že kniha je jedna velká lež a Bílý dům kvůli ní hrozí žalobami.

Prezident se také rozhodl zpřísnit zákony o pomluvě. Pověřil vládu, aby navrhla jejich případné změny. Podle platných norem musí veřejně činná osoba u soudu dokázat, že autor díla zveřejnil nepravdivé informace se zlým úmyslem.

  • Steve Bannon si myslel, že setkání mezi Donaldem Trumpem a skupinou Rusů je „velezradou“.
  • Trumpův tým byl šokován a zděšen z vítězství ve volbách. 
  • Trumpova manželka Melanie probrečela volební noc.
  • Donald Trump byl naštvaný, že velké hvězdy showbyznysu ignorovaly jeho inauguraci.
  • Nový prezident „shledal Bílý dům strašidelným a dokonce trochu děsivým“.
  • Jeho dcera Ivanka měla s manželem Jaredem Kushnerem plán, že by mohla být „první prezidentkou“.  
  • Ivanka Trumpová se posmívala účesu svého otce a říkala mu „hřeben“ a „často popisovala techniku česání přátelům“.
  • Zdroj: BBC