Deneuveová to od feministek schytala za kritiku kampaně metoo

Skupina francouzských feministek pobouřeně reagovala na úterní otevřený dopis stovky francouzských umělkyň proti tendenci kriminalizovat muže za pouhé nadbíhání ženám a proti nové formě puritánství. Feministické aktivistky obvinily signatářky dopisu v čele s herečkou Catherine Deneuveovou, že pohrdají oběťmi sexuálního násilí a že se pokoušejí zastavit současnou kampaň proti tomuto jevu.

„Jakmile se otázka rovnosti posune kupředu, byť jen o půl milimetru, už nás nějaké dobré duše varují před tím, jestli se to nepřehání,“ uvedla třicítka aktivistek v textu, který zveřejnil server francetvinfo.fr.

Znásilnění je zločin, flirtování ne, zdůraznily umělkyně

Stovka francouzských umělkyň v dopise, který v úterý publikoval deník Le Monde, uvedla, že původně americká kampaň namířená proti sexuálnímu obtěžování se zvrtla. Dospěla podle nich k obžalobě jednotlivců, kteří bez toho, aby měli příležitost reagovat nebo se bránit, jsou kladeni na stejnou úroveň jako skuteční pachatelé sexuálních zločinů.

„Znásilnění je zločin. Ale neodbytné nebo nemotorné flirtování není zločin a ani galantnost není agresí mužského šovinismu,“ podotýkají umělkyně, mezi nimiž je kromě Deneuvevové i spisovatelka Catherine Milletová nebo německá herečka Ingrid Cavenová.

Umělkyně zdůraznily, že kampaň „brání svobodu nadbíhat, která je nepostradatelná pro sexuální svobodu“.

Případ amerického producenta Harveyho Weinsteina, obviněného z obtěžování či dokonce znásilnění desítek žen, přinesl podle umělkyň legitimní povědomí o sexuálním násilí páchaném na ženách, a to zejména na pracovišti, kde někteří lidé zneužívají své moci.

„To bylo nutné. Ale tato nastalá svoboda projevu se dnes obrací ve svůj opak: jsme nuceny mluvit tak, jak se má, zamlčovat to, co dráždí, a ty, kdo se odmítají řídit takovými zákazy, jsou považovány za zrádkyně a spolupachatelky,“ upozorňují signatářky.

Varují přitom před novou formou puritánství, „které argumentací na ochranu žen a posílení jejich postavení jim naopak nasazuje okovy věčných obětí, ubohých nebožaček pronásledovaných ďábelskými falokraty, jako v dobách honu na čarodějnice“.

Signatářky obhajují pedofilii a znásilnění, píšou feministky

Feministické aktivistky v ostré reakci uvedly, že většina signatářek úterního dopisu jsou „recidivistky v oblasti obhajoby pedofilních zločinců nebo oslavy znásilnění“.

Podle nich úmyslně směšují násilí se „sváděním, založeným na respektu a potěšení“. „Tímto textem se snaží zatlačit zpět olověný poklop, který jsme začaly nadzdvihovat,“ míní feministky.