Tunisané se bouří kvůli rostoucím daním i cenám. Jeden muž při protestech zemřel

Lidé v tuniských městech vyšli do ulic na protest proti rostoucím cenám a zvyšování daní. Při střetech demonstrantů s bezpečnostními silami podle státní tuniské agentury TAP a místních obyvatel zemřel jeden člověk. Nepokoje se rozšířily do přibližně desítky měst po celé severoafrické zemi. Protesty pokračovaly i v úterý večer.

Jeden protivládní demonstrant zemřel během protestů v menším městě Tiburba, které leží asi 40 kilometrů západně od metropole Tunisu. Dalších pět lidí tam bylo zraněno a převezeno do nemocnice.

Na sociálních sítích koluje informace o tom, že zhruba 45letého muže přejelo policejní auto. Ministerstvo vnitra to však popřelo. Demonstrant byl podle něj převezen do nemocnice, kde dostal bezprostředně pomoc. Zemřel kvůli chronickým potížím s dechem, uvedlo ministerstvo.

Tunisko před lety odstartovalo vlnu povstání v Africe a na Blízkém východě známou jako Arabské jaro. Revoluce v Tunisku vypukla koncem roku 2010, kdy se kvůli špatným životním podmínkám upálil mladík Muhammad Buazízí.

Poté se rozšířily demonstrace zejména proti nezaměstnanosti, ale i korupci a nerovnosti ve společnosti. Nepokoje přiměly 14. ledna 2011 odstoupit autokratického vůdce Zína Abidína bin Alího, který po 24 letech vlády uprchl do Saúdské Arábie. V Tunisku byl později v nepřítomnosti odsouzen k trestu doživotí.

Tunisko je považováno za jedinou arabskou zemi, které arabské jaro přineslo demokracii. Nenaplnily se ale naděje, že se zlepší ekonomická a sociální situace obyvatel. Ekonomiku těžící z turismu navíc poznamenaly atentáty z roku 2015.