Kalamita zaskočila Španěly: Tisíce lidí uvízly přes noc v autech, vyprošťovala je armáda

Ve Španělsku vydatně sněží. Tisíce lidí uvízly přes noc v autech na neuklizených silnicích. Na pomoc motoristům, které sníh zaskočil na dálnici severozápadně od Madridu, přišlo asi 150 příslušníků krizové jednotky španělské armády.

Sníh napadl zejména v severní a centrální části Španělska. Na silnicích byl zvýšený provoz, protože Španělé o víkendu slaví svátek Tří králů. „Je tu spousta vozidel uvízlých na (silnici) AP-6, postupujeme krok za krokem a kilometr za kilometrem, abychom je všechny vysvobodili,“ sdělily krizové armádní jednotky.

V městečku San Rafael v oblasti Kastilie-León úřady zřídily nouzové ubytování, které využilo asi osmdesát lidí. Červený kříž poslal do zasažených oblastí jídlo, pití a pokrývky.

Někteří z uvízlých lidí si stěžovali na nedostatek informací – třeba Carlos Treviño s manželkou strávili v autě 13 hodin, když se snažili dostat do metropole z města Lugo v severozápadním Španělsku.

„Jsou tu tisíce lidí, kterým chybí informace,“ řekl Treviño telefonicky listu El País. „Není tu nic, absolutně nic. Neříkají nám, co dělají prostřednictvím rádia nebo internetu – a co s námi bude. Neviděli jsme sněžné pluhy už hodiny,“ postěžoval si řidič, jehož citoval britský Guardian. 

Úřady mezitím varovaly řidiče, aby nevyráželi na cestu do zasažených oblastí bez aktuálních informací – a nejlépe vůbec, pokud to není nutné.

Vydáno pod