Vesmír jako celoživotní poslání. Zemřel americký astronaut Young

Zemřel astronaut Young (zdroj: ČT24)

Ve věku 87 let zemřel americký astronaut John Young. Do vesmíru letěl celkem šestkrát – účastnil se programů Apollo a Gemini. Na misi Apollo 16 se jako devátý člověk prošel po povrchu Měsíce. V roce 1981 velel posádce vůbec prvního raketoplánu – Columbii. Young podlehl komplikacím při zápalu plic.

John Young letěl dvakrát k Měsíci – v dubnu 1972 jako devátý člověk vstoupil na jeho povrch. Spolu s ním se po Měsíci procházel i další účastník mise v Apollu 16, Charles Duke. „Zjistil jsem, že jako technik dokázal vymyslet takové věci jako málokdo. Stal se mým dobrým přítelem,“ konstatoval Duke.

Na Younga vzpomíná i jako na velmi zkušeného řidiče lunárního roveru. „Nenazval bych ho bláznem, ale závodníkem,“ podotkl Duke v roce 2015.

„Měl vše pod kontrolou, ale byla to divoká jízda. Povrch Měsíce je skutečně hrbolatý a ten rover měl čtyři nezávislé systémy odpružení, každé kolo se pohybovalo nezávisle. Takže když najedete do kráteru, tak se to kolo odrazí. Na záběrech, které jsme pořídili, je vidět, že vozítko tam zkrátka skáče. A to byla divoká jízda,“ doplnil Duke.

John Young v roce 2006
Zdroj: Rick Fowler/File photo/Reuters

Zúčastnil se šesti kosmických letů – zároveň také jako jediný astronaut NASA letěl do vesmíru v rámci programů Gemini, Apollo, ale i raketoplánů. Velel vůbec první takové misi v historii – posádce raketoplánu v dubnu 1981.

„Je pravda, že se dostanete na oběžnou dráhu za osm minut a 30 vteřin. Raketoplán dokázal řadu pozoruhodných věcí. Když se program spustil, mnoho jsme toho nevěděli, spoustu věcí jsme se museli naučit,“ konstatoval Young.

Vedl také tým kosmonautů – ještě v osmdesátých letech byl zapsán do Národní letecké síně slávy. V NASA strávil víc než čtyřicet let života a pro mnohé se stal vzorem. „Příliš často a s těžkým srdcem sledujeme, jak plyne čas. Budeš nám chybět, Johne. Děkujeme za tvou službu a oddanost naší budoucnosti,“ prohlásil astronaut Andrew Feustel.