Pocitově i minus šedesát. Severovýchod USA svírají rekordní mrazy

Po sněhové bouři postihl severovýchod USA znovu extrémní mráz. Teploty mají místy klesnout ke třiceti stupňům pod nulou, pocitově má být ale až minus 67. Kvůli počasí už od Vánoc zemřely dvě desítky lidí. Záplavy sněhu trápí také Čínu, kde jsou některé provincie téměř bez elektřiny.

Meteorologové vydali varování před velmi nízkou pocitovou teplotou. „Rozhodně je zima a je to ten typ chladu, který jde až do morku kostí,“ řekl Dan Hofmann z amerického meteorologického ústavu v Baltimoru.

Teploty v oblasti od Filadelfie po Boston se mají pohybovat okolo minus 17 stupňů, nicméně vlivem větru bude lidem připadat, jako by venku bylo okolo 25 stupňů pod bodem mrazu nebo ještě chladněji.

V Nové Anglii bude mráz ještě sžíravější a ve státu New Hampshire na hoře Mount Washington, která je nejvýše položeným bodem severovýchodu Spojených států a které se přezdívá „místo s nejhorším počasím na světě“, může pocitová teplota být nižší než minus 73 stupňů Celsia.

Několik lidí už v USA zemřelo při dopravních nehodách ve sněhové bouři, mrtvé má ale na svědomí i mráz, který podle meteorologů nepoleví ani o víkendu. „Byla jsem doma celou noc, celý den včera a teď jsem se rozhodla, že budu odvážná,“ uvedla obyvatelka New Yorku Wendy Riveraová.

Sněhová bouře ochromila nejen silniční, ale i leteckou dopravu. Od čtvrtka muselo být zrušeno přes čtyři tisíce letů. Postupně se ale daří provoz obnovovat. „Už jsem tady od včerejška a tři lety byly zrušeny, nemůžu s tím nic dělat – snažím se dostat do Londýna, ale štěstí mi nepřeje,“ prohlásil cestující z USA do Londýna Carl Anderson.

Přívaly sněhu v Bostonu
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Oběti hlásí Kanada, Čína i Evropa

Meteorologové předpovídají, že začátkem příštího týdne by mrazy v USA měly polevit a teploty by se měly vrátit k hodnotám běžným v tomto ročním období. Nepříznivé počasí si mezitím vyžádalo nejméně dvě oběti rovněž v Kanadě. V Novém Skotsku jsou kvůli silnému větru bez elektřiny desetitisíce lidí.

Sníh a teploty pod bodem mrazu komplikují život také v severní, centrální a východní Číně. Rekordní sněhové srážky postihly pět provincií, někde napadlo až 30 centimetrů sněhu. V některých místech nejde elektřina.

Ve čtvrtek sněžení způsobilo zpoždění vysokorychlostních vlakových spojů mezi Šanghají a Pekingem, některé byly zcela zrušeny. „V posledních dnech hodně sněžilo, což pro nás bylo hodně nepříjemné, když jsme chtěli jít ven z domu. Vláda a úřady ale aktivně odstraňují sníh, což zlepšuje provoz,“ uvedl obyvatel Číny Yan.

Evropa sice neřeší přívaly sněhu, západ kontinentu ale postihla bouře Eleanor. Ta si ve Francii od středy vyžádala tři mrtvé, jeden člověk se stále pohřešuje. Rozvodněné toky navíc hrozí rozlitím z koryt, na horách hrozí kvůli dešti a silnému větru laviny.

„Jsem zničený. Můžeme předpovídat laviny nebo přívalové deště, ale stromy padající na sjezdovky – na to nejsme zvyklí. Je to tragické,“ konstatoval primátor města Morillon Alain Dénériaz.

Vzedmutým hladinám řek čelí i jih a západ Německa, na mnoha místech navíc hrozí sesuvy půdy. V Řezně začali hasiči vztyčovat mobilní protipovodňové zábrany. Mají zabránit zatopení historického centra chráněného UNESCO. Problémy s vodou má dálnice 37 z Vídně do Heidelbergu.