Vřelé přivítání v Senegalu: „Vítej domů, Obamo“

Dakar - Tisíce Senegalců vítaly kolonu amerického prezidenta Baracka Obamy, když projížděla Dakarem k prezidentskému paláci. Obama tam jedná s prezidentem Mackym Sallem, a zahajuje tak svou druhou cestu na africký kontinent. Kromě Senegalu zavítá také do Jihoafrické republiky a Tanzanie.

Obama do Senegalu přicestoval ve středu večer s rodinou. Vjezdu do hotelu dominoval velký transparent s usmívajícím se Obamou a Sallem a s nápisem Vítejte domů, prezidente Obamo. V davu v dakarských ulicích pak někteří bubnovali, tančili nebo zpívali, mnozí lidé se oblékli do bílého na znamení smíru. Před palác pak přišli americký prezidentský pár přivítat Sall s manželkou Marieme.

Obama a Sall by měli po setkání uspořádat tiskovou konferenci a pak se americký prezident vydá na ostrov Gorée, který je symbolem obchodu s otroky. V plánu je, že Obama s celou rodinou zavítají do tamního muzea zřízeného na památku otrokářského období v domě z 18. století. Dle tradice právě jeho dveřmi, „z nichž nebylo návratu“, procházeli otroci před naloděním.

Na ostrov při svých afrických cestách zavítali i Obamovi předchůdci George Bush a Bill Clinton. V případě Obamových má ale tato návštěva umocněný význam, protože jak prezident, tak jeho manželka mají africké kořeny.

Obama se modlí za Mandelu

Ze Senegalu bude Obama pokračovat do Jihoafrické republiky, kde nyní bojuje o život Nelson Mandela. Obama řekl, že jeho myšlenky a modlitby nyní směřují právě k Mandelově rodině a Jihoafričanům.

Obama ze své současné cesty vynechal Keňu, i když se v ní narodil jeho otec. Důvodem je obvinění ze zločinů proti lidskosti, jemuž před Mezinárodním trestním soudem čelí keňský prezident Uhuru Kenyatta.

Obama chce v bývalé francouzské kolonii s frankofonním a většinově muslimským obyvatelstvem poukázat na příkladný úspěch Senegalu při budování demokratických institucí. Kromě jiného má také hovořit před členy nejvyššího soudu o významu nezávislé justice a právního státu.