Studie dopadu brexitu jsme nezadali. Je to zbytečné, tvrdí britský ministr pro brexit Davis

Horizont ČT24: Britové nemají studie dopadů brexitu (zdroj: ČT24)

Britský ministr pro brexit David Davis přiznal, že vláda nezhotovila žádné posudky dopadů odchodu z EU na britské hospodářství, ačkoli v minulosti hovořil o desítkách studií pro jednotlivé sektory. Přínos takových hodnocení by podle Davise byl „téměř nulový“, vzhledem k rozsahu změn, které Británii čekají, až v březnu 2019 Unii opustí.

Na zasedání parlamentního výboru pro vystoupení z EU zazněla salva smíchu, když Davis uvedl, že „žádné systematické posudky dopadů nejsou“. Reagoval na dotaz předsedy výboru Hilaryho Benna, kterého zajímalo, zda existují studie o změnách v automobilovém, leteckém a finančním sektoru.

Hilary Benn: „Abychom si to ujasnili. Vypracovala vláda vůbec nějaké studie dopadů odchodu z EU na jednotlivé sektory britské ekonomiky?“
David Davis: „Ne po sektorech. Co jsem…“
Benn: „Takže odpověď je ne.“
Davis: „Jo.“
Benn: „Vláda tedy nevypracovala žádné analýzy dopadu odchodu z EU na různé sektory britského hospodářství. Takže neexistuje žádná ani pro automobilový průmysl?“
Davis: „Ne, pokud vím, tak ne.“
Benn: „Existuje pro letecký průmysl?“
Davis: „Pokud vím, ne.“
Benn: „Pro finanční služby?“
Davis: „Myslím, že odpověď bude 'ne' na všechny.“

Davis dřív mluvil o desítkách zadaných analýz

Letos v únoru přitom Davis zákonodárcům řekl, že „pokračujeme v analyzování dopadů našeho vystoupení napříč celým hospodářstvím Británie“. Na konci roku 2016 a dokonce i letos v červnu hovořil o zpracovávání studií, které vyhodnocují dopady v 50 či 60 různých odvětvích.

Nyní ale Davis uvedl, že takové snažení by bylo téměř zbytečné. „Když dochází ke změně paradigmatu, žádný model není správný,“ vysvětloval.

Dopady brexitu
Zdroj: ČT24

Fraška, komentuje počínání vlády opozice

Zástupci liberálních demokratů mají za to, že posudky jsou naléhavě nutné, zatímco labouristé komentovali nový vývoj tak, že jde o „chaos a frašku“. Podle médií ale nebyli s Davisovým vystoupením spokojeni ani někteří stoupenci brexitu. „Většina toho je vcelku nezajímavá a sestává z materiálů, které byste našli ve složce s novinovými výstřižky,“ komentoval Davisovu prezentaci před výborem konzervativec John Whittingdale.

Zároveň se nabízí otázka, zda Davis nemystifikoval parlament, což by jej mohlo stát ministerský post, upozornila agentura Bloomberg. Tím by byla ještě více oslabena vláda premiérky Theresy Mayové, která nemá v dolní komoře většinu a opírá se o podporu severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). U té Mayová v pondělí narazila kvůli neshodám o podobě hranice mezi Irskem a Severním Irskem po vystoupení Británie z EU.

Britský parlament se také zabýval finálními cíli celého procesu, který vyvrcholí 29. března 2019. Ministr financí Philip Hammond ale zákonodárcům sdělil, že vláda ještě nestanovila, „co od konečné dohody očekává“.

Unie chce od Britů návrh dohody do neděle

Na kabinet Theresy Mayové přitom tlačí už i Brusel, který chce nejpozději v neděli z Londýna dostat návrh na dohodu, která by završila první fázi rozhovorů o brexitu.

Britové původně chtěli uzavřít dohodu s Evropskou komisí už v pondělí, aby mohli dát prezidenti a premiéři evropské sedmadvacítky příští týden na summitu zelenou zahájení druhé fáze jednání o brexitu, tedy jednání o budoucích vztazích.

Mezi klíčovými otázkami první fáze jednání je hraniční režim mezi Irskem a Spojeným královstvím, finanční vyrovnání a práva občanů EU v Británii a Britů v Unii po březnu 2019.