Rusko nebude sportovcům bránit v účasti na olympijských hrách

Část ruských politiků vyzývá k bojkotu Her. Reagují tak na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) připustit na hrách v Pchjongčchangu jen účast „čistých“ ruských sportovců pod neutrální bílou vlajkou. Podle Kremlu bylo úterní rozhodnutí MOV přijato v rámci celkové protiruské politiky Západu. Vladimir Putin oznámil, že Rusko nebude sportovcům v účasti na zimní olympiádě bránit.

„Odporné rozhodnutí. Není pochyb, že je to součást celkové linie Západu zaměřené na zatlačování Ruska,“ napsal šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov na Facebooku. Podle jeho názoru ale MOV „pod tlakem hysterické kampaně rozpoutané v médiích“ ani jiné stanovisko zaujmout nemohl. 

Předseda zahraničního výboru Rady federace míní, že na jedné straně by bylo nepřípustné, aby ruští sportovci jeli na olympiádu pod „bílým“ praporem. Na straně druhé by ale centralizovaný zákaz účasti v soutěžení, „k němuž sportovci mířili celý svůj život, byl nesprávný a nespravedlivý“.

My, bez nejmenších pochyb, nebudeme vyhlašovat žádnou blokádu, nebudeme bránit našim olympionikům v účasti.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Nicméně ruský prezident Vladimir Putin i Konstantin Kosačov by účast na olympijských hrách nechali na zvážení sportovců samotných. „Toto je ten případ, kdy každý musí rozhodnout sám za sebe a země musí projevit moudrost, podpořit sport, a ne politiku,“ zdůraznil v této souvislosti Kosačov. 

 Jiný názor vyslovil například místopředseda Státní dumy, dolní komory parlamentu Igor Lebeděv, který nabádá k ignorování Her v Jižní Koreji. „Rozhodnutí MOV je velmi urážlivé a ponižující pro tak velký sportovní stát, jakým je Rusko. Dnes stojíme před nejdůležitější otázkou: účast nebo neúčast

Je třeba přímo přiznat, že jsme si to sami zavinili, protože jsme k tomu poskytli důvod. Ale myslím si, že tento důvod použili - mírně řečeno - nepříliš čestně.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Ruska na olympijských hrách v roce 2018 bez vlastní vlajky a hymny. Myslím, že musíme rozhodnout o úplném ignorování OH,“ řekl Lebeděv agentuře TASS.