Tusk: Londýn má deset dní na pokrok v jednáních o brexitu

Horizont ČT24: Mayová dostala deset dní navíc, aby přišla s novou nabídkou (zdroj: ČT24)

Deset dní dostala Británie na pokrok v jednáních s Evropskou unií o finančním vyrovnání, o režimu na irské hranici a o právech občanů EU v zemi po jejím odchodu z Unie. Na sociální síti Twitter totiž šéf Evropské rady Donald Tusk po jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou varoval, že pokud takový posun v tomto termínu nepřijde, nebude moci unijní summit v polovině prosince rozhodnout o začátku diskuse s Londýnem o budoucích obchodních a dalších vztazích.

Daných deset dní uplyne v pondělí 4. prosince. Na ten den má s britskou premiérkou Mayovou naplánovanou večeři předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Je tak velmi pravděpodobné, že právě na tomto setkání by mohla šéfka britské vlády přijít s finální britskou nabídkou.

Podle diplomatických informací ČTK nyní britská strana s vyjednávacím týmem Michela Barniera na pracovních úrovních rokuje v zásadě nepřetržitě. Prakticky, byť nikoli oficiálně, tak byl zřejmě opuštěn od léta používaný model sledu jednacích kol.

Ostatních sedmadvacet zemí Evropské unie rozhovory s Brity o jejich odchodu z EU rozdělilo do dvou částí. V nynější první se chtějí domluvit na okolnostech samotného brexitu, především na třech klíčových otázkách.

Jde o postavení a práva občanů EU po brexitu v Británii a Britů ve zbytku EU, o podobě režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem a také o vyrovnání závazků, které na sebe Británie jako člen EU vzala. Bez „dostatečného pokroku“ ve všech třech těchto oblastech se Unie odmítá s Londýnem začít bavit o budoucnosti vzájemných vztahů.

Britská premiérka Theresa Mayová v Bruselu prohlašovala, že EU a Británie se musí pohnout kupředu společně. Britové totiž upozorňují, že například otázku finančních závazků je možné plně vyřešit až v rozhovorech, které se týkají právě budoucnosti.

Britská média: Londýn je ochoten zaplatit víc než 20 miliard liber

Ministři britské vlády se ale podle BBC v pondělí shodli na potřebě nabídnout Evropské unii za urovnání financí víc peněz než dříve ohlášených 20 miliard liber (577 miliard korun). Deník The Times odhaduje, že účet za odluku s EU se může až zdvojnásobit, přičemž takové spekulace dosud vláda odmítala. 

Všeobecné očekávání, že se všechny sporné otázky podaří alespoň v principu domluvit do nadcházejícího summitu EU v polovině prosince, ale nyní začíná v Bruselu slábnout. Potřebný posun je podle Tuskova vyjádření na Twitteru „stále velká výzva“.

Britové odejdou z Unie na konci března 2019. Rozhovory nejen o brexitu samotném, ale také komplikovaná jednání o přechodných obdobích a obchodních, bezpečnostních, kulturních a dalších vztazích po něm ale musí skončit dříve. Důvodem je fakt, že případně dojednané dohody musí ještě projít potřebným ratifikačním procesem.

Harmonogram vystoupení Velké Británie z EU
Zdroj: ČT24