Útok na mešitu na Sinaji má přes 230 obětí. Řadí se k největším tragédiím v moderní historii Egypta

Události: Útok v mešitě na Sinaji je nejhorší v historii Egypta (zdroj: ČT24)

Teroristický útok na mešitu na severu Egypta si podle státní televize vyžádal nejméně 235 obětí, podle BBC zemřelo až 300. Další desítky osob utrpěly zranění. Útočníci napadli mešitu během hojně navštěvovaných poledních modliteb. Odpálili nálože a následně začali na prchající věřící střílet. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil,  podle všeho za ním stojí egyptská odnož takzvaného Islámského státu. Egyptská armáda zahájila nálety na oblast, kde se radikálové skrývají.

Na celém Sinajském poloostrově platí pohotovost. Uzavřena je silnice spojující egyptský Aríš s Rafáhem na hranici palestinského Pásma Gazy a Egypt odložil plánované otevření hraničního přechodu v Rafáhu. Hranice měla být otevřena na tři dny, aby se umožnil přechod civilistům.

Podle bezpečnostního zdroje se odvetné nálety egyptské armády soustřeďují na horskou oblast v okolí mešity, kde se skrývají radikálové. „Armáda a policie navrátí bezpečí a stabilitu s neomezenou mocí a během krátké chvíle. To bude naše odplata,“ uvedl prezident Abdal Fattáh Sísí.

Útočníci před mešitou zapálili auto, aby záchranářům ztížili přístup

Podle policie se útočníci zaměřili na mešitu v Bir al-Abdu, vzdáleném asi 40 kilometrů západně od Aríše, který je střediskem provincie Severní Sinaj. Přijeli k ní ve čtyřech terénních autech, nejdříve odpálili nálož a pak vešli dovnitř a začali střílet na prchající účastníky modliteb. Následně zapálili před mešitou auto a oblast obklíčili, aby zabránili přístupu záchranářů a zdravotníků. 

Podle svědků incidentu se v mešitě často modlili vyznavači súfismu, což je mystická, tolerantní forma islámu, kterou islamističtí radikálové označují za rouhačství. Muž, který žije blízko místa útoku, řekl listu The Guardian, že se k mešitě rozběhl poté, co slyšel výbuch. Před mešitou pak viděl těla zabalená do bílé látky. Podle jiných svědků radikálové stříleli i na dav, který se snažil z mešity uprchnout, a také na přijíždějící sanitky.

Prezident slíbil potrestání pachatelů

obrázek
Zdroj: ČT24

Egyptská vláda vyhlásila třídenní státní smutek. Prezident Abdal Fattáh Sísí v televizním projevu ujistil, že pachatelé útoku budou potrestáni, jejich čin označil za zbabělý a kriminální.

Sísí rovněž vyjádřil soustrast všem příbuzným a rodinám pozůstalých. Egypt podle prezidenta bude pokračovat v boji proti teroru a podobné činy nezůstanou bez odezvy.

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky na Sinajském poloostrově v roce 2013 po svržení tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího. Ten byl do funkce zvolen jako představitel islamistického Muslimského bratrstva. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristické skupiny.

Útok na mešitu na severu Sinaje
Zdroj: Reuters

Egyptské úřady přičítají odpovědnost za zabití stovek policistů a vojáků na Sinajském poloostrově teroristické organizaci Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2014 přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Právě oni jsou zodpovědni za zřícení letadla ruské společnosti Kogalymavia s 224 lidmi na palubě. Stroj explodoval nad Sinají v říjnu 2015. 

Letos radikálové znásobili v Egyptě útoky na koptské křesťany. V dubnu při útoku na koptský kostel v Tantě a potom v Alexandrii zemřelo nejméně 45 lidí. Výjimkou nebyly ale ani útoky na vyznavače súfismu - loni radikálové sťali předního slepého duchovního a záznam vraždy sdíleli na internetu.

Do Egypta míří kondolence z celého světa

Italský prezident Sergio Mattarella v kondolenčním dopise svému egyptskému protějšku uvedl, že je zprávou o útoku velmi zarmoucen a pachatele označil za „nepřátele svobody slova a vyznání“. Egypt podle něj může s pomocí Itálie vždy počítat.

Americký prezident Donald Trump uvedl, že šlo o „hrůzný a zbabělý útok na nevinné věřící“. „Svět nemůže tolerovat terorismus… musíme je (radikály) porazit vojensky a zdiskreditovat extremistickou ideologii, na které stojí jejich existence,“ napsal na Twitteru.

„Rozhodně odsuzujeme barbarský zločin na Sinaji v Egyptě,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. Moskva ujistila Káhiru, že plně soucítí s egyptským lidem a že je připravena v rámci boje proti terorismu zesílit spolupráci nejen s Egyptem, ale také se všemi zodpovědnými členy mezinárodního společenství.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian útok rovněž odsoudil a uvedl, že Paříž stojí při svém spojenci. Následně na Twitteru útok odsoudil a pozůstalým kondoloval také francouzský prezident Emmanuel Macron. Na výraz solidarity bude zhasnuta Eiffelova věž.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson útok označil za „barbarský čin“. Papež František uvedl „že je hluboce zarmoucen, ztrátou lidských životů v důsledku teroristického útoku“.

Irácký premiér Hajdar Abádí uvedl, že Irák „v boji proti společnému nepříteli - terorismu“ stojí na straně Egypta. Kondolence zazněly také z Rijádu a Teheránu, kteří jsou dlouhodobí regionální soupeři na Blízkém východě a jejichž vztahy se v poslední době vyostřily kvůli odlišným postojům k Jemenu, Libanonu i Sýrii.

Imám káhirské mešity Al-Azhar šajch Muhammad Ahmad Tájib řekl, že „silně odsuzuje barbarský teroristický čin“ a generální tajemník Ligy arabských států (LAS) Ahmad Abúl Ghajt útok označil za „hrůzný zločin, který potvrzuje, že pravá víra islámu je nevinná ve srovnání s těmi, kteří následují extremistickou teroristickou ideologii“.

Zpravodaj ČT Szántó: Velikost útoku ukazuje na IS (zdroj: ČT24)