Pákistánský soud propustil islamistu Saída, podle Indů stojí za „bombajským 11. zářím“

Pákistánský soud propustil z domácího vězení islámského duchovního Háfize Saída, kterého považují Indové i Američané za strůjce atentátů spáchaných v roce 2008 v Bombaji. Při útocích si tehdy desetičlenná skupina ozbrojenců vzala na mušku hotely a další objekty a rozpoutala téměř tři dny trvající krveprolití. Zemřelo přes 160 civilistů.

Duchovní vinu popírá, podle něj jde o indickou propagandu. Až do letošního ledna pobýval na svobodě, než na něj bylo uvaleno domácí vězení.

Ve středu soud nařídil jeho propuštění poté, co odmítl argumenty pákistánské vlády o tom, že představuje nebezpečí pro veřejnost. „Je na svobodě, jsme šťastní,“ reagoval mluvčí Saídovy charity Džamáate davá. Sám Saíd krátce po propuštění kázal v mešitě ve východopákistánském městě Láhaur. Ve své řeči označil expremiéra Naváze Šarífa za „zrádce“, protože usiloval o usmíření se sousední velmocí Indií. Šaríf nedávno přišel o funkci předsedy vlády kvůli korupci.

Atentáty z roku 2008 cílily na významné budovy ve městě. Celkem deset ozbrojenců na ně útočilo po dobu tří dnů. Indie z atentátů obvinila islamistickou organizaci Laškare tajjaba, která má sídlo v Pákistánu a v zemi je zakázána. K jejím zakladatelům patří i Saíd.

Pákistánský islámský duchovní Háfiz Saíd
Zdroj: Mohsin Raza/Reuters

Indie skupinu obvinila, že komando atentátníků vycvičila, vybavila a financovala, přičemž prý měla podporu i jistých „elementů“ pákistánské armády. Indický prokurátor Udždžval Nikam tvrdil, že do atentátů byl zapojen nejméně jeden důstojník a podle složitosti příprav také pákistánská rozvědka.

Vztahy mezi Indií a Pákistánem, které spolu svedly od získání nezávislosti v roce 1947 tři války, klesly po útocích v Bombaji na bod mrazu a doposud se tyto rány zcela nezhojily.

Laškare tajjaba bojuje od počátku 90. let proti indickým vojákům v převážně muslimském indickém regionu Kašmír. Ten je jedním z problémů indicko-pákistánských vztahů.

USA vypsaly odměnu 10 milionů dolarů za informace o Saídovi

Nevoli nad propuštěním Saída projevily Spojené státy, kde je duchovní považován za hledaného teroristu. Už dříve vypsaly desetimilionovou odměnu za informaci, která by vedla k Saídovu usvědčení. Američané si myslí, že jeho charitativní organizace kryje činnost Laškare tajjaba.

Nevoli nad Saídovým propuštěním vyjádřila stejně jako USA také Indie, podle ní tento krok svědčí o tom, že Pákistán nebere vážně pronásledování teroristů.

  • Počet obětí
  • 174 mrtvých (včetně útočníků), přes 300 zraněných. Mezi oběťmi bylo také 28 cizinců z deseti zemí.
  • Místa útoků
  • Více než desítka cílů – luxusní hotely Tádž Mahal a Oberoi, kavárna Leopold, nádraží Čhatrapatího Šivádžího, sídlo bombajského ústředí židovského chasidského hnutí Chabad Lubavič (zabit byl rabín i jeho žena), kino Metro Cinema či nemocnice Cama.
  • Průběh masakru
  • Atentátníci, kteří za sebou měli několikaměsíční profesionální výcvik, se do Indie dostali po moři z Pákistánu. Na začátku provedli střelnými zbraněmi či bombami útoky, které měly odvrátit pozornost. Až poté obsadili židovské středisko a dva hotely, v nichž drželi po tři dny rukojmí. Teroristy zneškodnily až po desítkách hodin krveprolití indické speciální jednotky.