Mugabe rezignoval, uvedl předseda zimbabwského parlamentu. Lidé slaví v ulicích

Prezident Zimbabwe Robert Mugabe prostřednictvím dopisu rezignoval. Uvedl to předseda zimbabwského parlamentu. Podle něj tak není nutné pokračovat v procesu odvolání prezidenta. Mugabeho by měl ve funkci nahradit jím sesazený viceprezident Emmerson Mnangagwa do 48 hodin, řekl činitel vládní strany.

Mugabeho abdikaci oznámil předseda Národního shromáždění Jacob Mudenda a následně přerušil rozpravu o sesazení prezidenta.

Oznámil, že se nyní vedou přípravy ke zvolení nové hlavy státu. Podle Mudendy by nový prezident měl být ve funkci do středy. Mugabe v textu uvedl, že odstupuje s okamžitou platností a dobrovolně, aby zajistil hladké předání moci. Ve svém dopise se ale prý nezmínil o tom, kdo jej v čele země nyní zastupuje.

Americká stanice CNN s odvoláním na své zdroje už v pondělí informovala, že Mugabe souhlasil, že se vzdá své funkce. Výměnou za rezignaci má pro sebe a svou manželku získat imunitu.

Poslanci i obyvatelé slaví

Oslavy Mugabeho rezignace
Zdroj: ČTK/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Poslanci po vyslechnutí zprávy zahájili v parlamentu bouřlivé oslavy. Tisíce lidí také zaplnily ulice metropole Harare, kde znělo troubení klaksonů. Několik oslavujících třímalo plakáty s fotografiemi šéfa armády Constantina Chiwengy a bývalého viceprezidenta Emmersona Mnangagwy, jehož sesazení v tomto měsíci podnítilo armádu k provedení faktického státního převratu.

Minulý týden vojáci zadrželi prezidenta i první dámu a drželi je v domácím vězení. V metropoli Harare ozbrojené síly obsadily státní televizi a zablokovaly přístup k vládním úřadům.

Začínají přicházet reakce ze zahraničí

Mugabeho abdikaci již přivítala řada politiků v zahraničí. Britská premiérka Theresa Mayová vyjádřila naději, že to umožní zemi využít příležitosti k osvobození od útlaku. Zimbabwský lid podle ní prokázal, že usiluje o svobodné a spravedlivé volby. Americké velvyslanectví v Harare označilo rezignaci za historický mezník.

Vůdce opozice Morgan Tsvangirai už varoval, že demokratické Zimbabwe se nedá budovat dalším nedemokratickým procesem. Zdůraznil, že kultura vlády jedné strany musí skončit a že by země teď měla směřovat ke svobodným a spravedlivým volbám.

Ve středu by měli do Zimbabwe přicestovat prezidenti Jihoafrické republiky a Angoly, aby jednali o dalším vnitropolitickém vývoji v zemi.

Mugabe byl prezidentem bezmála 30 let, a to od prosince 1987. Předtím byl sedm let premiérem. Zemi fakticky vedl 37 let, a to od svržení bělošské nadvlády v roce 1980.

Zimbabwe řadu let sužuje hluboká ekonomická i politická krize. Země se potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací, nedostatkem potravin i hotovosti. Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti.

Vydáno pod