Pařížští kapsáři cílí na bohaté Číňany. Útočí na motorkách i jako falešní policisté

Paříž, jedno z turisticky nejatraktivnějších měst světa, se stalo nebezpečnou destinací pro bohatší čínské turisty. Ti se totiž stávají cílenou obětí stále častějších loupežných přepadení. Podle agentury AFP to došlo tak daleko, že čínské velvyslanectví ve francouzské metropoli nabádá Číňany k maximální obezřetnosti.

Turisté obtížení nákupními taškami s drahým zbožím nakoupeným za horentní sumy se stali terčem organizovaných gangů na motorkách. Zaměřují se hlavně na návštěvníky z Číny.

Zatím nejdrsnější bylo přepadení z minulého týdne, kdy lupiči dokonce použili slzný granát, aby obrali dezorientované turisty na parkovišti před tříhvězdičkovým hotelem v pařížské oblasti. Ozvala se i čínská ambasáda, která francouzské úřady vyzvala k důkladnému vyšetření události.

„Varuji je, že Paříž je nebezpečná,“ řekl agentuře AFP turistický průvodce Léon Chen. Dvě jeho poslední skupiny turistů okradli neznámí pachatelé v obchodním domě s luxusním oblečením Galerie Lafayette. Nepozorně odložená taška s nákupem zmizela vmžiku, aniž kdo tušil, jak se to vůbec stalo.

Na tento negativní fenomén si stěžuje i majitel cestovní kanceláře zaměřené na čínské turisty Jean-Francois Zhou, podle kterého cizinci přijíždějí zlákaní představou romantického města. O tuto image ale Paříž přichází.

Turisty okradli už i falešní policisté

Některé hotely se už snaží své hosty chránit. Blokují snadno přístupné cesty do hotelu a preventivně volají policejní hlídku v případě, že přijede větší skupina čínských turistů. Už se ale stalo, že cizince obrali falešní policisté.

Čínští turisté v zahraničí utrácejí nejvíce. Loni předběhli i Američany. Paříž, která byla doposud jejich oblíbenou evropskou destinací, ztratila svůj lesk kvůli islamistickým útokům v letech 2015 a 2016. Následkem toho se loni snížil příliv čínských turistů do Francie o 23 procent.

Francie, která má za cíl přilákat do roku 2020 sto milionů turistů ročně, včetně pěti milionů Číňanů, označila bezpečnost návštěvníků za svou prioritu. Ta byla letos posílena na vlakových nádražích, letištích, na festivalech a na turisticky atraktivních místech ve třech hlavních regionech, včetně Paříže a Provence, a to pomocí bezpečnostních kamer a početných hlídek.

Město se kriminalitě přizpůsobuje

Zároveň byla přijata opatření pro turisty, kteří jsou obětí trestných činů. Formuláře se stížnostmi přeložené do osmi jazyků, včetně čínštiny, lze v Paříži podat bez návštěvy komisařství. A na policejních služebnách jsou formuláře dokonce již ve 30 jazycích.

Opatření přijímají i velké obchody, které usnadňují platební styk pomocí bankovních karet nebo chytrých mobilních telefonů vybavených příslušnými aplikacemi hojně využívanými v samotné Číně. Cizinci jsou tak vedeni k tomu, aby u sebe měli jen minimum hotových peněz.