Napětí u protinožců. Vláda přišla o většinu kvůli dvojímu občanství vicepremiéra

Australský vicepremiér končí kvůli dvojímu občanství (zdroj: ČT24)

Australská vláda přišla ve Sněmovně reprezentantů o křehkou většinu. O poslanecký mandát totiž přišel vicepremiér Barnaby Joyce, který měl dvojí občanství, což ústava v případě členů parlamentu zakazuje. Podobně dopadli i čtyři senátoři.

Joyce je jedním ze sedmi politiků, jejichž mandát v parlamentu byl zpochybněna poté, co vyšlo najevo, že mají dvojí občanství. „Respektuji rozhodnutí soudu. Žijeme v úžasné demokracii. Všechny pojistky a vyvažování moci nám zaručují svobodu,“ reagoval Joyce. Sám tvrdí, že o svém novozélandském občanství po otci ani nevěděl.

Joyce tvrdí, že nic netušil

Přesto rozhodnutí soudu bezodkladně přijal. „Neměl jsem žádný důvod domnívat se, že jsem občanem jiné země než Austrálie. Sloužil jsem v australské armádě a neměl jsem žádný důvod myslet si, že jsem někdo jiný než Australan,“ podotkl Joyce.

Nejde ale jen o osobní nebo profesní život Barnabyho Joyce. Rozhodnutí soudu má celostátní dopad, protože konzervativní vláda premiéra Malcolma Turnbulla přišla ve Sněmovně reprezentantů o těsnou většinu jednoho hlasu.

„Rozhodnutí soudu zcela jistě není výsledkem, v jaký jsme doufali. Vláda ale pokračuje. I bez Barnabyho Joyce jsme nejvýznamnější silou ve Sněmovně reprezentantů a jak dobře víte, podporují nás i nezávislí,“ prohlásil Turnbull.

Pro vládu teď budou rozhodující prosincové doplňovací volby. Joyce se novozélandského občanství vzdal a chce svůj mandát získat zpět. Šanci ale taky cítí opoziční labouristé. „Ať už mě milujete nebo nenávidíte, myslím si, že pracuji opravdu tvrdě. Děkuji vám za podporu,“ řekl Joyce.

Ustanovení 116 let staré ústavy o dvojím občanství členů parlamentu dopadlo i na tři senátory a jednu senátorku. To ale poměr sil v Horní komoře nezvrátí. Nahradí je totiž bez doplňovacích voleb straničtí kolegové.