Belgie má blízko k objasnění třicet let starých vražd. Údajný šéf gangu se na smrtelné posteli přiznal

Horizont ČT24: Belgie možná odhalí Brabantské zabijáky (zdroj: ČT24)

Belgie se zřejmě dočkala rozluštění záhady, která policii i veřejnost trápí už desetiletí. V polovině osmdesátých let v zemi působila skupina přezdívaná Brabantští zabijáci nebo Nivelleský (Nijvelský) gang. Při sérii loupeží zavraždili 28 lidí. Policie je ale nikdy nedopadla. Teď se objevil svědek, který tvrdí, že se mu na smrtelné posteli přiznal vlastní bratr a označil se za vůdce gangu.

17. září 1983 ozbrojený gang zaútočil v obci Nivelles. Ve vyloupené samoobsluze po něm zůstala těla tří obětí. Stejný scénář se opakoval i v dalších městech. Trojice ozbrojenců si vybírala malé obchody a zabíjela všechny svědky. „Stříleli na všechno, co se pohnulo. Dokonce vystřelili i na ceduli, kterou rozhoupal vítr,“ popsal svědek přepadení v Aalstu. 

Vrazi si vysloužili i přezdívky: Obr, Zabiják a Stařík. S časem rostla jejich brutalita, zabíjeli z bezprostřední blízkosti a neušetřili ani děti. V roce 1985 přestali a třicet let případ vyvolával otázky. Až doteď. „Můj bratr byl takzvaný Obr. Řekl mi to. Svěřil se mi na smrtelné posteli. Než umřel, řekl mi, že byl členem Nivelleského gangu. Víc mi neřekl, aby mě chránil,“ tvrdí nový svědek. 

Svědkův bratr zapadá do popisu. Než byl propuštěn od policie, byl členem elitního komanda Diana. Právě odtud podle vyšetřovatelů pocházely některé zbraně a vybavení použité při zločinech. I postup vrahů měl vypovídat o speciálním výcviku.

„Několik důstojníků už dříve vypovědělo, že jde o skupinu extremistů uvnitř policie, kterým se říkalo skupina G. A že měli být přímo zodpovědní nebo minimálně napojení na brabantské vraždy,“ říká Hubert Delmotte, bývalý komisař kriminálního oddělení v Liege. 

Údajný vůdce gangu Obr
Zdroj: ČT24

Objevila se také podezření, že kvůli vazbám na policejní kruhy nejsou zcela nezaujatí ani vyšetřovatelé. Podle některých verzí dokonce skutečné pachatele kryli.

„Mnoho z těch věcí bylo veřejným tajemstvím. Nemyslím, že teď jde o nějaké velké odhalení. Je důležité, abychom věděli, že jsme prověřili všechny stopy. Některé byly pravděpodobné, v minulosti ale byly přesto ignorovány. Což je podezřelé,“ uvedl belgický ministr spravedlnosti Koen Geens.

Už před dvaceti lety vyšetřovatelé některým příslušníkům ozbrojených složek v souvislosti s případem odebírali otisky prstů a vzorky DNA. Výsledky ale tehdy vyšly negativně. Nové vyšetřování má objasnit, jestli byly testy v pořádku, nebo se při nich manipulovalo s důkazy.