Spojené státy předběžně schválily prodej 12 vrtulníků české armádě

Zpravodaj ČT Řezníček k americkým vrtulníkům pro českou armádu (zdroj: ČT24)

Americké ministerstvo zahraničí schválilo možný prodej helikoptér české armádě, zjistila ČT. Případný kontrakt se má týkat dvanácti vrtulníků typu UH-1Y přezdívaných Yankee. Ze strany Washingtonu jde o předběžný souhlas. Oficiální souhlas musí dát americká i nová česká vláda.

Informovala o tom Agentura pro obrannou spolupráci (DSCA), která je součástí amerického ministerstva obrany.

Účast v českém tendru může ještě zamítnout Kongres, čas má do 26. října. Vrtulníky nabízí americká společnost Bell, součástí kontraktu má být i údržba strojů a výcvik pilotů. Odhadovaná hodnota kontraktu činí podle amerického ministerstva 575 milionů dolarů (přes 12,5 miliardy korun).

Podle informací ČTK by ale konečná částka, za kterou vláda USA stroje k odkupu nabídnou, měla být nižší. Vyšší částka podle člověka obeznámeného s detaily procesu byla zvolena kvůli tomu, aby Kongres prodej nemusel znovu posuzovat, pokud by se při domlouvání tendru cena změnila.

Spojené státy jsou jedním ze dvou účastníků tendru na dodávku dvanácti vrtulníků. Kromě firmy Bell se o ni uchází ještě italsko-britský koncern AgustaWestland. České ministerstvo obrany chce zakázku zadat na základě mezivládní dohody, cena kontraktu by měla být mezi deseti a patnácti miliardami korun.

Podle mluvčího českého ministerstva obrany Jana Pejška je termín na podání nabídky do českého tendru stanoven do konce října. O vítězi soutěže by tak měla rozhodovat již příští vláda.

Nové vrtulníky mají nahradit ruské bitevní vrtulníky Mi-24. Loni v zimě vláda plánovala, že první stroj by mohl vzlétnout z českého letiště na podzim roku 2019 a že většinu strojů dostane během roku 2020.

Americká armáda využívá stroje typu UH-1Y od roku 2008, má jich přes stovku. Vrtulníky byly nasazeny například v Afghánistánu.  DSCA v tiskové zprávě uvádí, že USA by chtěly do Česka v rámci tendru spolu s helikoptérami dodat jeden náhradní motor, a navigační systémy EGI společnosti Honeywell včetně jednoho náhradního. Stroje by měly být vybaveny kulomety M240. Součástí americké nabídky je i další vybavení včetně různých senzorů.

České ministerstvo obrany chce zakázku zadat na základě mezivládní dohody, podle dřívějších odhadů by měla být cena kontraktu mezi deseti a 15 miliardami korun. Česká armáda má zájem nejen o dodávku samotných strojů, ale také o výcvik pilotů, mechaniků, zajištění dodávky náhradních dílů či servis.