Šéf WHO ustoupil kritikům, Mugabe vyslancem dobré vůle nebude

Nový šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus se rozhodl po vlně kritiky ustoupit a zrušit jmenování zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho „vyslancem dobré vůle“. Aktivisté a opozice viní Mugabeho z kolapsu zdravotnictví v Zimbabwe.

„Pečlivě jsem naslouchal všem, kteří vyjádřili své znepokojení,“ sdělil šéf WHO v prohlášení. Dříve přitom prezidenta chválil za jeho přístup k veřejnému zdraví a tvrdil, že Mugabe by prostřednictvím funkce mohl ovlivnit další lídry v Africe.

Tedros ale prý věc probíral s vládou Zimbabwe a došel k závěru, že zrušení Mugabeho funkce bude v nejlepším zájmu WHO.

Kritici, na jejichž stranu se postavila také britská vláda, upozorňovali, že sám prezident za lékařskou péčí často cestuje do zahraničí. Podle opozice i aktivistů to byl právě Mugabe, kdo dostal svou zemi do potíží.

Zimbabwské státní nemocnice v podstatě nefungují, chybí jim léky i vybavení, uvedl jeden z místních zdravotníků. Centrální nemocnice v metropoli Harare loni kvůli nedostatku zdravotnických potřeb zrušila jakékoliv operace a péči poskytuje jen pacientům v kritickém stavu a ženám u porodu.

Demonstrací proti Mugabemu přibývá

Třiadevadesátiletý autoritář Mugabe je nejstarší hlavou státu na světě. U moci zůstává od roku 1980, kdy země získala nezávislost na Británii. Volby se mají konat příští rok a šance se dávají i nynějšímu viceprezidentovi Emmersonovi Mnangagwaovi.

Mugabeho kritizuje řada lidí za hospodářské problémy. Země se potýká s vysokou nezaměstnaností i nedostatkem peněžní hotovosti a potravin. V Zimbabwe se v posledních měsících konají proti Mugabemu opakované demonstrace, které někdy propukly v násilnosti.

  • Je agentura OSN, která byla založena Spojenými národy 7. dubna 1948. Tento den se na celém světě slaví jako Světový den zdraví. Současnou generální ředitelkou je do 1. července 2017 Margaret Chanová.
  • Jejím úkolem je „dosažení všemi lidmi nejvyšší možné úrovně zdraví“. Její hlavní úloha je likvidovat nemoci, speciálně klíčové infekční nemoci.
  • V rámci mezinárodního monitorování průběhu a šíření infekčních nemocí jako SARS, malárie a AIDS, realizuje též programy na likvidaci těchto nemocí, a to vývojem a distribucí vakcín.