Šéf WHO udělal z Mugabeho vyslance dobré vůle. Absurdní, kritizují krok aktivisté i opozice

Světová zdravotnická organizace (WHO) svěřila funkci „vyslance dobré vůle“ prezidentu Zimbabwe Robertu Mugabemu. Právě tohoto autoritáře přitom aktivisté i opozice považují za strůjce rozvratu zimbabwského zdravotnictví. Kritici obvinili WHO z pokrytectví, krok odsoudila i britská vláda. Šéf organizace v reakci oznámil, že své rozhodnutí znovu zváží.

Třiadevadesátiletý Mugabe převzal funkci ve středu v uruguayském Montevideu. Svěřil mu ji nový šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, který je Etiopan a vůbec první Afričan, který stanul v čele organizace. Za úkol má mimo jiné WHO odpolitizovat.

Mugabe se jezdí léčit za hranice

Podle opozice je funkce pro Mugabeho absurdní krok. Kritici upozorňují, že sám prezident za lékařskou péčí často cestuje do zahraničí. Za poslední rok se mimo Zimbabwe léčil zatím třikrát, naposledy v Singapuru.

„Pokud (politický) lídr musí vyjet do jiné země, aby se tam nechal ošetřit, ukazuje to, že nemůže obdržet lékařskou péči v Zimbabwe. Celý zdravotnický systém je na kusy. Nevím, jaké politické hry tato organizace hraje, když udělí (tomuto) muži takový titul,“ konstatovala mluvčí místní lidskoprávní organizace Salani Mutseyamiová.

„Když se podíváte na Zimbabwe, Mugabeho zkorumpovanost, neschopnost řídit ekonomiku zdevastovala zdravotní služby,“ upozornil šéf lidskoprávní skupiny Human Rights Watch se sídlem v USA Kenneth Roth.

Zimbabwské státní nemocnice v podstatě nefungují, chybí jim léky i vybavení, uvedl jeden z místních zdravotníků. Centrální nemocnice v metropoli Harare loni kvůli nedostatku zdravotnických potřeb zrušila jakékoliv operace a péči poskytuje jen pacientům v kritickém stavu a ženám u porodu.

Zimbabwe
Zdroj: ČT24

Demonstrací proti Mugabemu přibývá

Třiadevadesátiletý autoritář Mugabe je nejstarší hlavou státu na světě. U moci zůstává od roku 1980, kdy země získala nezávislost na Británii. Volby se mají konat příští rok a šance se dávají i nynějšímu viceprezidentovi Emmersonovi Mnangagwaovi.

Mugabeho kritizuje řada lidí za hospodářské problémy. Země se potýká s vysokou nezaměstnaností i nedostatkem peněžní hotovosti a potravin. V Zimbabwe se v posledních měsících konají proti Mugabemu opakované demonstrace, které někdy propukly v násilnosti.

Vydáno pod