Osvobodili jsme Marawi, tvrdí filipínský prezident. Skupina islamistů však stále drží rukojmí

Filipínský prezident Rodrigo Duterte v úterý prohlásil, že město Marawi na jihu země bylo po pěti měsících osvobozeno od radikálů spojených s Islámským státem (IS) a že je načase začít s jeho obnovou.

Ve městě, které dříve obývalo kolem 200 tisíc lidí, ovšem podle mluvčího armády nadále pokračuje v boji až třicet islamistů, kteří drží zhruba dvacítku rukojmí.

Duterte vystoupil s prohlášením den poté, co vojáci při operaci v Marawi zabili dva nejvyšší vůdce místních islamistů. Jedním z nich byl Isnilon Hapilon, který figuroval na americkém seznamu nejhledanějších teroristů a byl označován za „emíra“ Islámského státu (IS) v jihovýchodní Asii.

Tím druhým pak byl Omarkhayam Maute, jeden ze dvou bratrů stojících v čele ozbrojené skupiny, která Marawi v květnu obsadila.

„Prohlašuji, že Marawi bylo osvobozeno od vlivu teroristů. Znamená to, že může být zahájena obnova města,“ řekl Duterte vojákům.

Okupace Marawi trvající 148 dní byla největší bezpečnostní krizí na Filipínách za mnoho let. Experti kritizovali vládu, že podcenila šíření extremismu v chudých oblastech Filipín a obsazení Marawi ji zaskočilo. Město leží na ostrově Mindanao na jihu země. Filipíny jsou převážně křesťanská země, Mindanao je ale tradičním domovem menšinových muslimů.

Mluvčí armády Restituto Padilla řekl, že ačkoli boje ještě definitivně neskončily, zbývající rebelové již nepředstavují hrozbu.

Nejnebezpečnějším z povstalců je podle armády malajsijský extremista Mahmud Ahmad – pokud z města již dříve neuprchl. Ahmad podstoupil výcvik v táboře Al-Káidy v Afghánistánu a byl prý velmi zdatný ve verbování nových členů a shánění financí. Podle některých bezpečnostních expertů je Ahmad kandidátem, který by mohl nahradit Hapilona jako vůdce Islámského státu v jihovýchodní Asii.

Za 148 dní okupace zemřelo více než tisíc lidí, většina z nich byli podle agentury Reuters povstalci. Prezident Duterte se obyvatelům Marawi omluvil za bombardování a zničení města. „Museli jsme to udělat, neměli jsme na výběr,“ uvedl.

Podle filipínského ministra obrany Delfina Lorenzana stály boje o Marawi v přepočtu 97,5 milionu dolarů (více než 2 miliardy korun). Obnova města by podle něj mohla začít v lednu, až se podaří město vyčistit od nevybuchlé munice.