Ministři potvrdili vznik úřadu evropského žalobce. Historický den pro EU, říká Jourová

Ministři spravedlnosti dvaceti unijních zemí potvrdili vznik úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO). Mezi státy je i Česká republika. Úřad bude vyšetřovat a stíhat trestné činy proti finančním zájmům EU, tedy především zneužívání unijních fondů, ale také velké přeshraniční podvody na dani z přidané hodnoty (DPH). Fungovat začne nejspíš v roce 2020.

Evropská komisařka pro spravedlnost Věra Jourová při příchodu na jednání prohlásila, že jde o „historický den pro Evropskou unii a pro daňové poplatníky“. Ministr spravedlnosti nyní předsednického Estonska Urmas Reinsalu připomněl, že nově bude možné účinněji zasáhnout v situaci, kdy zločin a zločinci operují přes hranice členských zemí bloku.

Vznik EPPO předpokládají unijní smlouvy, na jeho konkrétním ustavení se ale státy nemohly dlouho shodnout. Nakonec bude ustaven na základě takzvané posílené spolupráce dvaceti členských zemí EU. S věcí už vyslovil souhlas europarlament, nynější potvrzení bylo posledním krokem pětileté snahy o vznik úřadu.

Podle mne to je špatná zpráva pro kriminálníky, zloděje a korupčníky a dobrá zpráva pro evropské daňové poplatníky. Ten prokurátor bude skutečně nezávislý, efektivní a bude měřit všem stejně.
Věra Jourová
eurokomisařka pro spravedlnost

Pravomoci úřadu by se mohly rozšířit i na přeshraniční teroristické činy

Projektu se neúčastní Británie, Dánsko a Irsko, které mají dojednané příslušné výjimky. Zapojit se zatím nehodlají ani Švédsko, Nizozemsko, Polsko, Maďarsko a Malta. Jourová ale dávala v minulých dnech najevo, že váhající státy chce o přínosu jejich zapojení ještě přesvědčit.

Pelikán o významu nového úřadu evropského žalobce (zdroj: ČT24)

Evropská komise navíc už nyní zvažuje, jak pravomoci EPPO v budoucnu rozšířit například o možnost vyšetřovat přeshraniční teroristické činy.

Instituce se sídlem v Lucembursku by měla stíhat podvody s unijními fondy – vždy při škodě nad 100 tisíc eur (2,7 milionu korun), mezi 10 tisíci eur (270 tisíc korun) a 100 tisíci eur může o vyšetřování rozhodnout – a také složité přeshraniční podvody na dani z přidané hodnoty se škodou přesahující deset milionů eur (přibližně 270 milionů korun).

Na centrální úrovni bude mít šéf úřadu k dispozici, kromě technického personálu, dvacet žalobců. V každé zúčastněné zemi bude existovat jeden místní žalobce, který bude do EPPO delegovaný a při vyšetřování bude úzce spolupracovat s národními orgány daného státu. Jourová by v úřadu ráda viděla největší odborníky na finanční kriminalitu z jednotlivých členských států EU.

Český zástupce v EPPO bude ve spolupráci se svými evropskými kolegy řešit především kauzy týkající se ČR, vysvětlila Jourová. Prahu podle ní nejspíš čeká rozšíření té části státních zastupitelství, která se zabývá finanční kriminalitou tak, aby dokázala vyšetřovat velké kauzy.

Podle českého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána čekají nyní kvůli EPPO Česko určité drobné legislativní úpravy a příprava celé struktury. „Co přesně to bude znamenat, to se plánuje,“ řekl Pelikán.