Navalného čeká v pondělí soud, do té doby ho policie pustila na svobodu

Přední představitel ruské opozice Alexej Navalnyj má podle ruských médií v pondělí stanout před soudem kvůli pořádání nezákonného mítinku. Policie politika zadržela v pátek na cestě na shromáždění jeho přívrženců v Nižním Novgorodu. Místní úřady mítink označily za nezákonný, podle opozice ho ale původně povolily.

Policie Navalného do pondělního soudu propustila v pátek na svobodu. Opoziční lídr se tak v sobotu účastní shromáždění se svými stoupenci v Orenburgu na jihovýchodě Ruska.

Navalnyj, který si získal proslulost bojem proti korupci, se stal jedním z vůdců velkých protivládních demonstrací v Rusku na přelomu let 2011 a 2012. 

Nyní pořádá volební kampaň před prezidentskými volbami, které se budou konat v březnu 2018, ačkoli podle ruských zákonů kvůli svým předchozím odsouzením kandidovat nemůže.

Alexej Navalnyj
Zdroj: Tatyana Makeyeva/Reuters

Letos 12. června, kdy se v zemi slavil státní svátek, Navalnyj zorganizoval protestní demonstraci proti korupci v centru Moskvy. Nemohl se jí ale zúčastnit, protože byl zatčen hned při odchodu ze svého bytu. Při mítinku policie zadržela stovky dalších lidí.

Před soudem v pondělí stane také šéf Navalného opozičního štábu Leonid Volkov. Toho policie v pátek zatkla společně s dalšími několika lidmi v Nižním Novgorodu a viní ho z pořádání masové nepovolené akce.