Při demonstracích byla v Rusku zatčena tisícovka lidí, Navalnyj dostal 30 dní vězení

Po protestech během Dne Ruska skončila v celách tisícovka lidí (zdroj: ČT24)

Ruská policie při protestech svolaných opozičním předákem Alexejem Navalným zatkla více než tisícovku demonstrantů, hlavně v Moskvě a Petrohradu. Samotného Navalného policisté zadrželi už při odchodu z jeho bytu a později mu soud za opakované organizování nepovolených mítinků vyměřil 30 dní vězení. S trestem opozičník nesouhlasí.

Policie zatčení Alexeje Navalného vysvětlila tím, že opakovaně porušil pravidla pro pořádání veřejných shromáždění. Poslední podobnou akci zorganizoval Navalnyj v březnu – i tehdy byl zatčen a dostal 15denní trest. Protože dnes přečin podle soudu zopakoval, verdikt je dvojnásobný.

Navalnyj během soudního líčení opakovaně protestoval proti svému zadržení, které označil za zvůli úřadů motivovanou politicky. Argumentoval rovněž tím, že má k dispozici nahrávku telefonního rozhovoru, při němž se policisté se soudem dohadují na postupu při zadržení. Jak nahrávku získal, disident neupřesnil.

Navalnyj, který svolal do ulic ruských měst nespokojené občany, na poslední chvíli oznámil, že odvolává povolenou demonstraci na okraji metropole na prospektu Sacharova, protože úřady tam prý znemožnily postavit zvukovou aparaturu, a „pokojný protest“ překládá na Tverskou ulici poblíž Kremlu. Tam ale probíhaly oficiální veselice k dnešnímu svátku, Dni Ruska.

„Jakékoliv pokusy uspořádat nepovolenou akci na Tverské ulici jsou otevřeným porušením zákona,“ varovala předem moskevská prokuratura s tím, že strážci zákona budou nuceni podniknout všechna nezbytná opatření k ukončení provokací a masových nepokojů.

Mezi zatčenými se ocitl také známý opoziční politik Ilja Jašin, který býval spolupracovníkem zavražděného opozičního předáka Borise Němcova. Na Tverské ulici v centru Moskvy pak zatkli i koordinátorku opozičního hnutí Otevřené Rusko Mariju Baronovovou.

Demonstrace bez plakátů a hesel. Stovky zadržených

Moskevská radnice demonstraci na Tverské nakonec povolila, ale s omezením. „Mítink může proběhnout ale pod podmínkou, že lidé nepřinesou transparenty a že nebudou vykřikovat hesla,“ uvedl zpravodaj ČT v Moskvě David Miřejovský.

Pokud policisté u někoho najdou transparent nebo nějaký politický plakát, dají mu na výběr: buď okamžitě z místa odejít, nebo plakát vyhodit. Naprostá většina lidí ten plakát vyhazuje a potom dál pokračuje po Tverské.
David Miřejovský
zpravodaj ČT v Moskvě

Zástupci Navalného protikorupčního fondu informovali, že jejich sídlo bylo odříznuto od elektřiny a internetu. Navalného přívrženci měli v plánu uspořádat protikorupční demonstrace v 209 městech po celém Rusku. Většina z nich byla povolena, ale byla jim vyhrazena místa daleko od center měst.

Stovky zatčených v Moskvě i Petrohradu

Server OVD-Info píše o 700 zatčených v Moskvě, o více než 500 zadržených v Petrohradu informovalo ruské ministerstvo vnitra.

Ve Vladivostoku policejní těžkooděnci zatkli desítku demonstrantů, další prý zbili kozáci. V Kazani policisté zatkli tři demonstranty včetně organizátora povoleného mítinku, na který přišly asi čtyři stovky lidí. Důvodem k zatčení se podle serveru Newsru.com stala řečníkova kritika místního pojetí islámu, jakož i transparent „Ne genocidě domorodého obyvatelstva Ruska“.

V Novosibirsku strážci zákona zatkli jednoho z 1500 demonstrantů, protože řídil bezpilotní helikoptéru, v Abakanu byl jiný demonstrant zadržen kvůli tomu, že si navlékl masku.

Protestů v Jekatěrinburgu se účastnil i místní starosta Jevgenij Rojzman. „Přišel jsem na mítink, protože jsem proti korupci. Shromáždilo se zde několik tisíc lidí, všichni byli klidní, rozumní a střízliví. Přišlo i mnoho mladých lidí,“ řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy.

Navalnyj je vnímán jako nejvážnější domácí soupeř ruského prezidenta Vladimira Putina. Navalnyj se míní o křeslo v Kremlu nadále ucházet, přestože ruská justice ho z voleb fakticky vyřadila tím, že zamítla jeho odvolání proti podmínečnému odsouzení.