Referendum nebude, zopakoval Madrid. Katalánci i policie obsazují volební místnosti

Policie zavírá volební místnosti, některé obsazují voliči (zdroj: ČT24)

Referendum o nezávislosti Katalánska na Španělsku nebude. Pouhé dva dny před sporným hlasováním zopakoval španělský ministr kultury stanovisko centrální vlády. Naopak mluvčí katalánské vlády informoval o plánovaném otevření více než 2300 volebních místností. Do některých z nich se už začali stěhovat katalánští voliči, aby tak zajistili jejich otevření pro nedělní referendum o nezávislosti. Katalánská policie mezitím místnosti začala obcházet a uzavírat a tvrdí, že takto zajistí všechny.

„(Centrální španělská) vláda má ústavní mandát k tomu, aby vymáhala zákony zajišťující veřejný pořádek,“ řekl ministr kultury a mluvčí vlády v Madridu Íñigo Méndez de Vigo při pravidelném setkání s médii.

„Zákony platí pro všechny a ti, kdo je poruší, budou čelit následkům,“ dodal. Madrid považuje referendum za protiústavní a španělská justice nařídila policistům v Katalánsku zabránit jakékoli snaze o jeho podporu.

Deník El País informoval již o desítce „okupovaných“ škol z ohlášených 2315 volebních místností. Madrid ve snaze zabránit konání referenda tento týden nařídil policii v případě potřeby volební místnosti obsadit.

V některých případech se stoupenci samostatného Katalánska shromažďují uvnitř budov, jinde, jako například ve městě Terrassa, se lidé chystají nocovat před školami. V některých školách jsou prý připraveny aktivity pro děti, rodiče a lidi ze sousedství na celý víkend. Deník El País zatím informoval o pěti školách obsazených voliči v Barceloně, další je například ve vesničce Mieres u města Girona.

Události: Katalánsko 2 dny před sporným referendem (zdroj: ČT24)

„Já tady budu spát se svým nejstarším synem, který sem chodí,“ řekla agentuře AFP Gisela Losová před základní školou v barcelonské čtvrti Grácia. „Přijde dalších pět rodin se svými dětmi, a nepochybně další, zítra nás tu určitě bude ještě víc,“ dodala matka tří dětí.

Agentura AP uvedla, že regionální policie v Katalánsku večer dostala příkaz do nedělní šesté hodiny ranní vyklidit všechny ohlášené volební místnosti. Policie údajně hodlá navštívit všech více než 2300 objektů a zabavit urny, hlasovací lístky a místnosti uzavřít. Policisté nemají používat například obušky, v případě nutnosti však mohou užít sílu k vyvedení osob. Katalánská policie podle El País již některé hlasovací místnosti uzavřela.

To, jak se na 17 tisíc příslušníků sboru známého v Katalánsku pod názvem Mossos d'Esquadra postaví k novým příkazům, je podle agentury AP klíčovým faktorem v otázce úspěchu plánovaného referenda. Ředitel Mossos d'Esquadra ve středu proti obsazovaní hlasovacích místností vyjádřil výhrady s tím, že hlavním posláním policie je „zajistit práva občanů, nikoli znemožňovat jejich výkon“.

Katalánský premiér Carles Puigdemont během dne vyzval španělskou policii, aby se během nedělního referenda chovala profesionálně, a ne agresivně a podle politických rozkazů z Madridu, který nechce připustit plebiscit o nezávislosti, označený za nezákonný.

Podle Puigdemonta si katalánští voliči budou počínat mírumilovně. „Nevěřím, že se vyskytne někdo, kdo sáhne po násilí nebo bude chtít vyprovokovat násilí, které by poškodilo bezchybnou pověst mírumilovného katalánského hnutí za nezávislost,“ řekl už dříve katalánský premiér.

Moc dobře víme, že 1. října se budeme potýkat s mnoha problémy. Ale jsme si jistí, že pro každý takový problém tu budou další dvě řešení, na každý strach připadnou tři naděje. A bez ohledu na to, jak moc nás zastrašují a kolikrát řeknou, že nám nedají klíče od učeben a neotevřou školy, vyrůstá v naší společnosti generace, která bude představovat většinu co chce hlasovat.
Carles Puigdemont
expremiér Katalánska

Španělské policisty, po tisících přepravovaných do autonomního regionu s pokynem zabránit jakémukoli kroku k uspořádání referenda, Puigdemont vyzval, aby své povinnosti plnili raději profesionálně než politicky. „Byl bych rád, kdyby se chovali podle stejných standardů (jako katalánská policie), nikoliv podle politických norem a politických rozkazů, ale zdvořile a profesionálně,“ řekl.

Při schůzce se zástupci škol, kde by mohly být umístěny volební urny, katalánský premiér deklaroval své odhodlání. „Půjdeme až do konce,“ prohlásil s tím, že spolu s regionální vládou přebírá „veškerou odpovědnost“ za organizaci referenda.

Puigdemont si podle AFP už týdny hraje se španělskými úřady na „kočku a myš“, aby před zabavením uschoval urny a hlasovací lístky. Současně otvírá internetové stránky, z nichž se voliči mohou dozvědět, kde mohou hlasovat.

České ministerstvo zahraničí „s ohledem na vysoce pravděpodobnou možnost pouličních nepokojů během nadcházejícího víkendu, a to zejména v Barceloně“, doporučuje Čechům v oblasti „vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob a řídit se pokyny místních orgánů“.

MZV také doporučuje registraci v databázi DROZD, která usnadňuje pomoc českým občanům při pobytu v zahraničí, a v případě potíží radí kontaktovat zastupitelský úřad v Madridu na nouzové lince +34 69 998 2307.

TASS: Madrid by mohl Katalánsko zbavit autonomie

Situaci na Pyrenejském poloostrově komentuje také ruská státní agentura TASS. Ta aktuální situaci v Katalánsku označila za „největší politickou krizi v celých dějinách španělské demokracie“. Problém katalánského vedení podle ní spočívá nejen v tom, že ignoruje rozhodnutí ústavního soudu (který na žádost španělské vlády platnost referenda pozastavil), ale neohlíží se ani na názor vlastního obyvatelstva.

Značná část Katalánců by sice skutečně dala přednost rozloučení s Madridem, ale podle průzkumů více než 60 procent místních obyvatel soudí, že nadcházející plebiscit nelze považovat za právně platný, protože nebyl dohodnut se španělskými úřady.

Madrid, který v Katalánsku podniká domovní prohlídky se zabavováním uren a zatýkáním organizátorů referenda, ještě podle TASS nevyužil všechny páky ke znemožnění hlasování. Kromě zadržení katalánských vůdců by mohl uplatnit až dosud nikdy neuplatněný 155. článek ústavy, umožňující se souhlasem absolutní většiny Senátu fakticky zbavit Katalánsko autonomie.

Další vývoj situace se dá těžko předvídat, ale „situaci, za které Katalánsko přece jen odejde ze Španělska, si zatím prostě nelze představit“, napsala komentátorka TASS s tím, že nyní se hlavní starostí Katalánců jeví upoutat k sobě co nejvíce pozornosti, aby světu předvedli, že se je Madrid snaží umlčet.