Virtuální realita pomáhá lidem zatočit s fobiemi z pavouků či výšek

Léčba fobií pomocí virtuální reality (zdroj: ČT24)

Čeští psychologové zkoušejí novou metodu při léčbě fobií. Simulují zdroj strachu až do chvíle, kdy se klientům úzkost podaří zvládat. Virtuální realita pomáhá zbavit se strachu z výšek, pavouků nebo ze stísněných prostor.

Jednu z aplikací pro strach z výšek zatím zkouší asi třicet pacientů. „Ukazuje se sedmdesáti až osmdesátiprocentní zvýšení oproti klasické terapii,“ konstatoval zakladatel projektu Mind Box Peter Tomašovič.

Při běžné terapii si má pacient stresující situaci například jen představit, což nedokáže každý. Brýle mají ovšem výhody oproti případům, kdy léčba probíhá v reálném stresovém prostředí. „Můžeme redukovat i intenzitu, počet objektů, délku expozice, zpětně přehrát situaci,“ podotkl psycholog Jan Šmahaj.

Léčba fobií pomocí virtuální reality
Zdroj: ČT24

V aplikaci jsou připravené nejen scénáře pro strach z výšek, ale také třeba pro klaustrofobii anebo pro problémy s vystupováním před větším množstvím lidí. Psychologie je přitom jen jedním z mnoha oborů, kam v současnosti virtuální realita proniká. Prosazovat se začíná v průmyslu, architektuře nebo designu.

„Pořád jsme omezeni tou cenou těch přístrojů jako takových, ale až dojde ke zlevnění, tak tam bude další násobný nárůst,“ míní expertka na využití virtuální reality z Rebel and Glory Gabriela Teissingová.