Mexiko zažilo další zemětřesení. Udeřilo na jihovýchodě země

Nové otřesy zkomplikovaly záchranné práce po minulém zemětřesení (zdroj: ČT24)

Ve chvíli, kdy záchranáři pokračují v prohledávání trosek po ničivých úterních otřesech, zasáhlo Mexiko v sobotu další silné zemětřesení, tentokrát o síle 6,2 stupně. Epicentrum mělo v jižním státě Oaxaca, který zažil silné zemětřesení už na začátku měsíce. Otřesy pocítili i obyvatelé metropole, kde se mírně chvěly budovy. Z jihu jsou hlášeny materiální škody, uvedla agentura AFP. Mexické úřady mezitím oznámily, že počet obětí úterního zemětřesení překročil 300.

Po otřesech se v hlavním městě rozezněly poplašné sirény a lidé vybíhali do ulic mnohdy jen v pyžamech, neboť bylo ráno. Záchranáři na chvíli ustali v prohledávání sutin. Úřady mezitím zjišťovaly, zda je pro ně bezpečné pokračovat v práci.

Sobotní zemětřesení mělo podle USGS epicentrum 19 kilometrů od města Matías Romero ve státě Oaxaca vzdáleném od metropole téměř 500 kilometrů. Centrum úterních otřesů bylo v sousední Pueble přibližně 120 kilometrů od hlavního města.

Oaxaca a další jihomexické státy zažily zemětřesení už 7. září, zahynulo asi 100 lidí. Otřesy měly sílu 8,1 stupně. „Domy, které ještě stály, spadly. Všichni jsme na ulici,“ řekla agentuře AP po dnešních otřesech Bettina Cruzová z okresu Juchitán v Oaxace.

Prezident Enrique Peňa Nieto ve čtvrtek uvedl, že má informace o desítce spadlých domů v metropoli, kde záchranáři věří, že ještě najdou živé. V nemocnicích bylo po otřesech ošetřeno přes 2000 lidí. 

Do země navíc mířily na pomoc týmy záchranářů, hasičů a specialistů se psy například z Chile, Panamy, Brazílie a Ekvádoru, ale třeba také z Izraele.