Britská policie zadržela další podezřelé z útoku v metru

Britská policie zatkla dva další muže v souvislosti s útokem v londýnském metru. Při něm bylo minulý týden zraněno 30 lidí. Muži ve věku 48 a 30 let byli zadrženi v Newportu na jihu Walesu. Ve vazbě je nyní pět lidí.

Už v sobotu ráno dopadla policie v doverském přístavu na jihu Anglie osmnáctiletého mladíka. Ještě týž den pozdě večer za ním do vazby následoval jednadvacetiletý muž zadržený na londýnském předměstí Hounslow.

Třetího podezřelého policisté zatkli v úterý večer také ve městě Newport. Podle sdělení Scotland Yardu jde o pětadvacetiletého muže.

V reakci na rychlý pokrok ve vyšetřování britské úřady už v neděli snížily stupeň rizika teroristického útoku z nejvyššího stupně, vyhlášeného hned po útoku v pátek, na druhý nejvyšší.

K útoku se hlásí IS, důkazy ale zatím nejsou

Vyšetřovatelé dosud nenašli důkaz, že pachatelé jsou napojeni na teroristickou organizaci Islámský stát, která se krátce po útoku k činu přihlásila. Při výrobě nálože ale byla použita trhavina triaceton triperoxid (TATP), kterou často při sebevražedných atentátech používají islámští radikálové.

Stejná výbušnina byla použita i při květnovém útoku na multifunkční halu v severoanglickém Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grande. Výbuch zabil 22 lidí.