Až Petr Pavel skončí ve vedení NATO, nahradí ho britský maršál Peach

Dosavadní náčelník vrchního štábu britských ozbrojených sil Stuart Peach se stane novým předsedou Vojenského výboru Severoatlantické aliance. Nejvyšší vojenské funkce v Alianci se ujme příští rok, kdy ji uvolní český generál Petr Pavel.

Petr Pavel je předsedou Vojenského výboru NATO od června 2015. Sice ještě nekončí, ale již ví, že jeho nástupcem bude Stuart Peach. Podobné to bylo i v Pavlově případě, zvolen byl bezmála rok před nástupem do funkce.

„Jsem potěšen, že mohu přijmout tuto další výzvu v tak důležité době pro NATO, kdy se Aliance musí modernizovat, aby čelila novým a stále se měnícím hrozbám,“ uvedl budoucí předseda výboru Stuart Peach. Obavy, že kvůli brexitu nebude zvolen, se nenaplnily.

Petr Pavel podotkl, že volbu svého nástupce vítá. „Nepochybuji o tom, že jeho široké zkušenosti náčelníka generálního štábu i člena Vojenského výboru mu umožní předsedat tomuto výboru s velkou kompetencí,“ řekl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Stuart Peach – podobně jako Petr Pavel – totiž přichází do čela vojenské části NATO z funkce náčelníka vrchního štábu vojsk své země. Má hodnost vrchního maršála letectva (Air Chief Marshall).

Kdysi sám létal na Tornadech, ale již v roce 1990 začal působit ve velitelských hodnostech, v roce 1999 se stal velitelem vzdušných sil NATO v Kosovu, v roce 2011 zase stál v čele britských sil během intervence v Libyi. Působil také jako ředitel britského obranného zpravodajství, náčelníkem vrchního štábu britských sil je od loňského července.

Mandát v čele Vojenského výboru je tříletý. Předseda výboru je nejvyšší vojenskou autoritou NATO a hlavním vojenským poradcem generálního tajemníka aliance. Výbor, v němž zasedají vojenští představitelé členských států NATO nebo náčelníci generálních štábů, se schází zpravidla třikrát ročně.