Hurikán Irma dosáhl pátého stupně, je silnější než Harvey. Míří k Floridě

Do oblasti Karibiku míří hurikán o síle pátého stupně (zdroj: ČT24)

Obyvatelé karibských ostrovů i Floridy s napětím sledují vývoj hurikánu Irma, který zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň hurikánové škály a je nejsilnější bouří v této oblasti za dlouhá desetiletí. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) se zvyšuje riziko, že by mohl živel zasáhnout koncem týdne jihovýchodní cíp Spojených států, kde může ještě zesílit. Jako první se však na jeho příchod chystají obyvatelé ostrovního státu Antigua a Barbuda, k nimž by mohl dorazit již ve středu ráno SELČ.

Zatím není jisté, v jaké míře či zda vůbec zasáhne jih USA, podle některých meteorologických výpočtů by ale už v pátek mohl dorazit na Floridu. „Lidé, kteří tam žijí nebo tam vlastní nemovitost, jsou hodně vystrašení, a měli by být,“ řekl meteorolog Kerry Emanuel, podle něhož by větry Irmy mohly dosáhnout až rychlosti 360 kilometrů v hodině.

Předtím se očekává, že minimálně okraj hurikánu zasáhne karibské ostrovy, včetně Portorika, Haiti, Dominikánské republiky a Kuby.

„Na Floridě se vždy připravujeme na nejhorší a doufáme v nejlepší, a i když přesná cesta Irmy není v tuto chvíli známa, nemůžeme si dovolit být nepřipraveni,“ uvedl v noci na úterý floridský guvernér Rick Scott poté, co vyhlásil stav pohotovosti ve všech okresech státu Florida. Na Twitteru Scott poté napsal, že o situaci hovořil i s prezidentem Donaldem Trumpem.

Satelitní snímek hurikánu Irma
Zdroj: ČTK/AP/NOAA

Stav pohotovosti vyhlásil v pondělí i guvernér Portorika Ricardo Rosselló. Učinil tak ještě předtím, než americké Národní středisko pro hurikány (NHC) vydalo varování před hurikánem Irma pro Portoriko. Podle předpovědí by mohla Irma zasáhnout Portoriko ve středu.

„Portoriko nezažilo hurikán podobných rozměrů téměř 100 let,“ řekl místní meteorolog Carlos Anselmi.

V severovýchodním Karibiku, kde se nachází mimo jiné ostrovy Antigua a Barbuda, Montserrat, Guadeloupe či Dominika, už úřady také vydaly varování. Zrušeny byly lety na místní letiště, uzavřeny byly školy a lidé byli vyzváni, aby zůstali doma.

Jih USA uklízí po hurikánu Harvey, blíží se Irma (zdroj: ČT24)

Střed hurikánu Irma se nyní nachází asi 360 kilometrů východně od Antiguy a Barbudy a provází ho větry o rychlosti až 285 kilometrů za hodinu. Vzdušná masa se pohybuje západním směrem rychlostí 22 kilometrů za hodinu. Meteorologové očekávají, že hurikán s sebou přinese silné deště, spadnout by mohlo až 25 centimetrů srážek. Obavy panují ze sesuvů půdy a až sedmimetrových mořských vln. 

Irma se vytvořila minulý týden ve východním Atlantiku u Kapverdských ostrovů, kde vznikají bouře, jež patří k nejsilnějším v oblasti. Jednou z nich byl v roce 1989 hurikán Hugo, který dosáhl maximálního pátého stupně a v Karibiku a Jižní a Severní Karolíně si vyžádal přes 50 obětí. Ke „kapverdským hurikánům“ patřil také Ivan, který zasáhl v roce 2004 karibské ostrovy a Střední Ameriku a zabil na 92 osob.

  • Jih Spojených států zasáhl před více než týdnem hurikán Harvey, který dosáhl stupně čtyři. Zpustošil jih státu Texas a část státu Louisiana. Přinesl rekordní množství srážek, které způsobily rozsáhlé záplavy, a vyžádal si na 65 obětí. Škody se odhadují na 180 miliard dolarů (3,9 bilionu Kč).