Kvůli hurikánu Harvey vzplála texaská chemička. Trump vyhlásil den modliteb

V důsledku řádění hurikánu Harvey se nad texaskou chemičkou objevil v noci hustý černý kouř a mohutné oranžové plameny. V areálu jsou uskladněné látky, které jsou bez chlazení nestabilní. Ve čtvrtek továrnou otřáslo několik výbuchů, následně tam vypukl požár. Americký prezident Donald Trump požádal kvůli hurikánu Kongres o uvolnění 7,85 miliardy USD (192,4 miliardy Kč) jako počáteční pomoc na obnovu poškozených území. Na neděli také vyhlásil celoamerický den modliteb.

Chemická továrna Arkema uvedla, že povodně způsobené bouří Harvey zaplavily záložní generátory, což vyřadilo z provozu chlazení, které bránilo organickým peroxidům, aby vzplály. V pátek večer podle jednoho z manažerů firmy Richarda Rennarda vzplály dva kontejnery a v závodě je jich ještě dalších šest, které mohou začít hořet.

V závodě bylo uskladněno kolem 227 tisíc kilogramů kapalného organického peroxidu v několika tancích. Zatím není jisté, kolik ho již vyhořelo.

Chemický závod francouzského koncernu Arkema se nachází v Crosby, asi 40 kilometrů severovýchodně od Houstonu. Továrna vyrábí organické peroxidy, což jsou vysoce hořlavé a výbušné látky, často reaktivní a těkavé. Zaměstnanci firmy byli odvoláni a lidé v okruhu 2,5 kilometru s předstihem evakuováni.

Zpravodaj ČT: Trump má poprvé šanci ukázat v Houstonu větší míru empatie (zdroj: ČT24)

Je třeba zvednout dluhový strop, aby mohly proudit peníze do postižených oblastí

V dopise určeném mluvčímu Sněmovny reprezentantů Paulu Ryanovi rozpočtový ředitel Bílého domu Mick Mulvaney varoval, že pokud se nepodaří zvýšit dluhový strop, což by se mělo uskutečnit do konce září, může to zabránit dalšímu uvolnění prostředků na pomoc při katastrofách.

Když jedna část Ameriky trpí, trpíme všichni. Jakmile vidíme, že sousedé potřebují pomoc, spěcháme za nimi. Neptáme se, jak se jmenují, ani odkud přišli. Zkrátka jim pomáháme, kdykoli je potřeba. Tohle je duch Ameriky - a také přesně to, co jsem tento týden viděl v Texasu. Stojí na lásce, rozhodnosti a odhodlání. I když nás něco zraní, nikdy se nevzdáváme a neztrácíme naději.
Donald Trump

Mulvaney dodal, že požadované peníze jsou pouze jakousi „zálohou“ na pomoc postiženým státům při obnově po řádění bouře. Bílý dům počítá s dalšími žádostmi o pomoc při financování obnovy po Harveym. Žádosti mají přicházet ve fázích, jak budou známé skutečné škody. Guvernér Texasu Greg Abbott uvedl, že jeho stát možná bude potřebovat více než 125 miliard USD.

Američané všech vyznání, modlete se

Prezident Trump na neděli vyhlásil celoamerický den modliteb za oběti hurikánu Harvey a také za úsilí, s jakým se Spojené státy postavily k záchranným a rekonstrukčním pracím. „Celý národ soucítí s Texasem a Louisianou. Jsme hluboce vděční těm, kteří pomáhají, a modlíme se za uzdravení a útěchu těch, kteří to potřebují,“ uvedl Trump v prohlášení.

Připomněl, že Američané vždy nabízeli pomocnou ruku svým spoluobčanům v nouzi a že stejně je tomu tak i nyní. Den modliteb bude podle Trumpa nejen vyslovením účasti s oběťmi katastrofy, ale také vyjádřením díků za ochotu a štědrost těch, kteří jakýmkoli způsobem přiložili ruku k záchranným pracím a k obnově škod.

„Vyzývám Američany všech vyznání, všech náboženských tradic a jakéhokoli původu, aby se modlili za každého, koho postihl hurikán Harvey, ať již jsou to lidé, kteří ztratili členy rodiny, byli zraněni, přišli o domovy a majetek, ať jsou to záchranáři, policisté, vojáci a zdravotníci,“ uvedl Trump.