Lavrov: Na výzvu k uzavření našich úřadů v USA odpovíme později, za situaci může Obama

Události: Rusko-americké napětí (zdroj: ČT24)

Moskva na nótu Spojených států vyzývající Rusko, aby do soboty uzavřelo některé své diplomatické úřady v San Francisku, Washingtonu a New Yorku, odpoví až po analýze situace. Podle agentury TASS to řekl ministr zahraničí Sergej Lavrov, který z vyvolání nynějších vzájemných diplomatických protiakcí obou zemí obvinil vládu předchozího amerického prezidenta Baracka Obamy.

„Příslušnou nótu jsme dostali včera (ve čtvrtek) večer a zabýváme se tím. Zareagujeme, jakmile tuto analýzu dokončíme,“ citoval TASS ministrovo vyjádření při setkání se studenty Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO).

„Poznamenám, že celou historii s výměnami, se sankčními útoky jsme nevyvolali my, ale administrativa Baracka Obamy. Byla vyvolána přímo s cílem podkopat americko-ruské vztahy a nedovolit prezidentovi USA Donaldu Trampovi nastoupit cestu svého prezidentství s konstruktivními návrhy,“ uvedl rovněž Lavrov.

Spojené státy vyzvaly Rusko, aby do soboty uzavřelo svůj konzulární úřad v San Francisku, diplomatickou kancelář ve Washingtonu a jedno z konzulárních oddělení v New Yorku. Otevřeně přitom uvedly, že jde o odvetu za ruské oznámení z minulého měsíce, že USA musejí do 1. září výrazně omezit početní stav americké ambasády a konzulátů v Rusku.

Zpravodaj ČT: Lhůtu USA bude Rusko respektovat, roztočí se ale spirála odvetných opatření (zdroj: ČT24)

Kongres USA nedovoluje Trumpovi normalizovat naše vztahy

Moskva tímto krokem reagovala na nový americký sankční zákon, který omezuje možnosti obchodní spolupráce USA s Ruskem. Šéf ruské diplomacie v této souvislosti obvinil Kongres Spojených států, že Trumpovi vnucuje protiruské sankce, aby podkopal jeho administrativu a nedovolil mu normalizovat s Ruskem vztahy, což dal americký prezident opakovaně najevo.

„Jak už nejednou řekl prezident (Vladimir Putin), nevyhledáváme s touto zemí (USA) spory,“ uvedl dále Lavrov. Podle něho je Moskva nadále otevřená „konstruktivní součinnosti“ a „upřímně stojí o normální dvoustrannou politickou atmosféru“.