Kvůli téměř dvoutunové bombě z války čeká Německo největší evakuace

Německé úřady ohlásily na neděli dosud největší evakuaci obyvatel kvůli nálezu bomby z druhé světové války. Bombu o váze 1,8 tuny, kterou během války shazovaly britské bombardéry, našli dělníci v úterý při stavebních pracích v městské části Westend. Domovy bude muset ve Frankfurtu nad Mohanem opustit více než 60 tisíc lidí.

Podle zástupce frankfurtské radnice Markuse Franka obsahuje puma 1,4 tuny trhaviny. Vyklidit bude z preventivních důvodů nutné území do vzdálenosti 1,5 kilometru od nalezené bomby, řekl Frank. Mimo domovy budou muset lidé zůstat mezi osmou hodinou ranní a osmou večerní.

Se samotnou evakuací se ale začne už v šest hodin ráno. Samotné zneškodnění bomby by mělo trvat až čtyři hodiny, řekl frankfurtský policejní prezident Gerhard Bereswill.

Evakuace kvůli nálezu bomb nejsou v Německu výjimečné

Ještě ve středu úřady hovořily o nutnosti evakuovat až 70 tisíc lidí. Nyní odhad snížily na 60 tisíc. I tak se ale bude jednat o největší nařízenou evakuaci obyvatel kvůli nálezu bomby z druhé světové války.

Podobné evakuace jsou i více než 70 let po konci války v Německu poměrně běžné. Například v Hannoveru muselo své domovy dočasně opustit v květnu 50 tisíc lidí, v Augsburgu loni úřady evakuovaly dokonce 54 tisíc obyvatel města.