Bývalý Trumpův hlavní stratég se po vyhazovu vrátil do čela ultrakonzervativního webu

Bannon skončil v Bílém domě. Vrátil se do vedení Breitbart News (zdroj: ČT24)

Steve Bannon, který v pátek skončil ve funkci hlavního stratéga Bílého domu, se vrátil do vedení zpravodajského webu Breitbart News, jenž byl pod jeho vedením znám výrazně protipřistěhovaleckou a nacionalistickou rétorikou. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zmíněný webový portál.

„Opouštím Bílým dům a budu bojovat za (prezidenta Donalda) Trumpa proti jeho oponentům – v Capitol Hillu, v médiích a v korporátní Americe,“ prohlásil Bannon několik hodin poté, co byl jeho odchod z Bílého domu oznámen.

V sobotu v twitterové zprávě poděkoval Bannonovi za jeho službu přímo Donald Trump.

Podle Reuters se ale očekává, že poté, co se do Breitbart News vrátil jako výkonný předseda, by Bannon mohl médium naopak využít také jako platformu k tomu, aby ostřeloval lidi, kteří zůstávají v Bílém domě, a to včetně samotného Trumpa, když se nebudou držet ostře vlastenecké politiky, kterou Bannon jako poradce obhajoval. 

Bannon kritizován jako člověk s krajně pravicovými názory

Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová uvedla, že Bannon se na svém odchodu domluvil s personálním šéfem Johnem Kellym. Tlak na Trumpa ohledně Bannonova propuštění zesílil v uplynulém týdnu, kdy prezident čelil kritice kvůli svému tvrzení, že lidé, kteří ve městě Charlottesville ve Virginii vyšli do ulic na protest proti rasismu, nesli vinu na násilnostech stejně tak jako neonacisté a rasisté, kteří nepokoje zahájili.

Bannon přitom v souvislosti s těmito událostmi učinil pro mnohé nečekaný výrok a odsoudil bělošské nacionalisty. „Tihle lidé, to je sbírka klaunů,“ řekl Bannon liberálnímu magazínu The American Prospect na adresu pravicových extremistů

Bannon byl mnohými považován za problematického politika s krajně pravicovými názory a prezident Trump byl za jeho jmenování hlavním stratégem silně kritizován. Exšéf prezidentské komunikace Scaramucci ho odsoudil jako „bílého nacionalistu“. Bannon se dostal Trumpovi v nemilost také kvůli silným konfliktům s jeho zetěm a poradcem Jaredem Kushnerem.

Trump by kvůli propuštění Bannona podle Reuters mohl přijít o řadu stoupenců z řad krajní pravice. Nicméně krok pravděpodobně přispěje ke zklidnění napětí mezi republikány.

Steve Bannon se narodil 27. listopadu 1953 v Norfolku v americkém státě Virginia. Vystudoval Georgetownskou univerzitu a v roce 1983 získal titul MBA na Harvardu.

V 80. letech pracoval pro investiční banku Goldman Sachs, kde měl na starosti projekty ze světa médií a zábavy. Poté založil vlastní firmu, která nabízela finanční služby a poradenství v Hollywoodu. Produkoval také několik snímků, v roce 2004 natočil dokument Tváří v tvář zlu o bývalém americkém prezidentovi Ronaldu Reaganovi a jeho politice vůči Sovětskému svazu.

Patří k rázným kritikům establishmentu, kritiky je označován za krajního nacionalistu. Během kampaně se podílel na jejím přiostřování v době prezidentských debat, když sehnal Trumpovi trojici žen, které tvrdily, že se staly oběťmi sexuálního obtěžování bývalého prezidenta a manžela Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové Billa Clintona. Ostře kritizoval také prezidenta Baracka Obamu.

Bannon je spoluzakladatelem zpravodajského webu Breitbart.com, který byl pod jeho vedením znám výrazně protipřistěhovaleckou a nacionalistickou rétorikou.

Jeho jmenování strategickým poradcem nově zvoleného prezidenta Trumpa loni v listopadu ohromilo vedení Demokratické strany. Skupina demokratických poslanců tehdy vyzvala Trumpa dopisem, aby Bannona odvolal. Dopis podepsalo 169 ze 188 demokratických poslanců, kteří se odvolávali na články publikované na Bannonově serveru, které „útočí na Židy, muslimy a další skupiny obyvatel“. Trump v reakci Bannona obhajoval a jeho web označil za pouhou publikační platformu.

Bannon nastoupil do funkce spolu s Trumpem 20. ledna a již na konci ledna stál podle médií za kontroverzním dekretem prezidenta, který zakazuje vstup do země občanům sedmi muslimských zemí.

Na začátku dubna Trump Bannona odvolal z funkce stálého člena Národní bezpečnostní rady (NSC), která je klíčovým poradním orgánem prezidenta v otázkách boje proti terorismu či vojenských misí. Trump původně účast Bannona na bezpečnostních jednáních hájil s tím, že je to bývalý příslušník námořnictva.

Jeho úkolem v radě bylo podle zdrojů agentury AP blízkých prezidentovi zajistit, aby se orgán tvořený experty s názory mnohdy odlišnými od Trumpa „sladil“ s prezidentovou vizí bezpečnostní politiky. Bannon měl rovněž docílit efektivnějšího fungování rady, než tomu bylo za Trumpova předchůdce Baracka Obamy.

Nejmenovaný činitel Bílého domu odvolání vysvětlil tím, že Bannon byl v radě mimo jiné kvůli tomu, aby dohlížel na Michaela Flynna, který tehdy zastával funkci Trumpova hlavního bezpečnostního poradce. Kvůli tomu, že neinformoval prezidenta o svých schůzkách s ruským velvyslancem, byl Flynn ale později odvolán, a proto již podle zmíněného činitele nebylo třeba Bannona v radě dále držet.

Sílil ovšem i tlak na odvolání Bannona z pozice hlavního stratéga. Přispěla k tomu zejména Trumpova zprvu zdrženlivá reakce na násilnosti ve Virginii vyprovokované bělošskými rasisty, již někteří dávají do souvislosti s Bannonovými radikálními postoji. Bannon poté učinil pro mnohé nečekaný výrok a odsoudil bělošské nacionalisty, pravicové radikály nazval „klauny“. V srpnu 2017 jej Trump propustil. Krátce poté se Bannon vrátil do vedení zpravodajského webu Breitbart News.

Steve Bannon
Zdroj: Joshua Roberts/Reuters