KLDR prý zkoumá možnost raketového útoku na americký ostrov Guam

Události: Vyostřená situace mezi USA a KLDR (zdroj: ČT24)

Severní Korea prý „pečlivě zkoumá“ možnost raketového útoku na americký ostrov Guam v Tichomoří, kde mají americké ozbrojené síly leteckou i námořní základnu. Podle mluvčího severokorejské armády může být útok realizován kdykoli po pokynu vůdce Kim Čong-una. Prohlášení vydal Pchjongjang krátce po úterním varování prezidenta USA Donalda Trumpa, podle kterého země v případě dalších výhrůžek USA narazí na „ohnivou zlobu, jakou svět neviděl“. Americký ministr obrany zase Severní Koreji vzkázal, aby se vzdala všech akcí, které budou znamenat konec jejího režimu a jež zničí její národ.

Severokorejská armáda zkoumá útok na Guam za použití balistických raket středního doletu Hwasong-12 a s cílem zasáhnout americkou vojenskou základnu, včetně vzdušné základy Anderson, stojí v oficiálním prohlášení. V dalším se pak uvádí, že by armáda mohla provést „preventivní operaci“, pokud se objeví náznaky, že USA připravují provokaci.

Guvernér ostrova Guamu Eddie Calvo reagoval s tím, že nejde o žádnou hrozbu. Ostrov je podle něj připraven na „každou eventualitu“ a bránit ho jsou připraveny strategické obranné prostředky USA. „Guam je americké území… nejsou tu jen vojenská zařízení,“ citovala guvernéra agentura Reuters. Calvo ve videoklipu na sociálních sítích ujistil spoluobčany, že je v kontaktu s Bílým domem. Byl prý ujištěn, že úroveň ohrožení ostrova se nijak nemění. 

Jak daleko doletí severokorejské střely?
Zdroj: ČT24/Telegraph
Americké balistické ponorky s jaderným pohonem třídy Ohio
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Stala se KLDR jadernou velmocí?

KLDR provedla v poslední době několik raketových testů, při nichž vyzkoušela nově vyvinuté mezikontinentální balistické rakety, schopné údajně zasáhnout kontinentální Ameriku. Testování doprovázela ostrá kritika Spojených států i výhrůžky jaderným konfliktem.

List The Washington Post v úterý navíc informoval o tom, že Severní Korea už vyvinula miniaturizovanou jadernou hlavici, kterou může být vyzbrojena balistická raketa. K takovému závěru prý dospěli analytici americké armádní rozvědky DIA.

Podobnou informaci sdělilo i japonské ministerstvo obrany. Pokud je pravdivá, překročila by podle listu KLDR kritickou hranici, za níž se stává jadernou mocností.

Pentagon v červnu odhadl, že Pchjongjang může mít až 60 jaderných bomb. Někteří nezávislí experti ale tvrdí, že jejich počet je ve skutečnosti mnohem menší, maximálně kolem pětadvaceti.

Koreanista Jaromír Chlada: Prezident Trump začal používat stejnou rétoriku jako KLDR (zdroj: ČT24)

McCain pochybuje, že se Trump k úderu proti KLDR odhodlá

Informace o hlavici je výzvou prezidentovi Donaldu Trumpovi, který prohlašuje, že jaderné vyzbrojování ohrožující Spojené státy severokorejskému režimu nedovolí. Na tiskové konferenci Trump v úterý pohrozil ohnivou odvetou.

„Můj první rozkaz ve funkci prezidenta byl obnovit a modernizovat náš jaderný arzenál. Nyní je silnější a mocnější než kdykoli předtím,“ napsal ve středu Trump na Twitteru. „Doufám, že nikdy nebudeme muset tuto sílu použít. Nikdy ale nenastane doba, kdy nebudeme nejmocnějším národem na světě,“ dodal v dalším příspěvku.

Prezident Trump začal používat stejnou rétoriku jako severokorejci, takže to vypadá vyhroceně. Nicméně Spojené státy už mluví o preventivním útoku na Severní Koreu poměrně dlouho a toto prohlášení severokorejců se dalo očekávat.
Jaromír Chlada
koreanista

Vlivný republikánský senátor a šéf senátního branného výboru John McCain pochybuje, že by se prezident Trump k akci proti KLDR odhodlal: „Velcí vůdci“ svým nepřátelům nevyhrožují, nejsou-li odhodláni jednat, řekl McCain arizonské rozhlasové stanici KTAR News.

Slova šéfa Bílého domu se pokusil mírnit ministr zahraničí Rex Tillerson s tím, že Trump se jen snažil vyslat silný vzkaz v jazyce, jemuž severokorejský vůdce Kim Čong-un porozumí. „Domnívám se, že Američané by měli v noci klidně spát, tato rétorika posledních dnů nás nijak zvlášť neznepokojuje,“ řekl Tillerson krátce předtím, než jeho letadlo přistálo na Guamu.

Ministr obrany James Mattis později Severní Koreu vyzval, aby se vzdala soutěžení v jaderném zbrojení. „Měla by zvážit jakékoli akce, které povedou ke zkáze jejího režimu a zničení jejího národa,“ sdělil ministr. Podle něj by se měl Pchjongjang přestat izolovat a vyvíjet jaderné zbraně.

Horizont ČT24: Eskalace napětí mezi USA a KLDR (zdroj: ČT24)