Sessions oznámil tažení proti únikům informací, padla čtyři obvinění

Zpravodaj ČT Řezníček k únikům tajných informací v USA (zdroj: ČT24)

Americké úřady vyšetřují oproti lednu třikrát víc případů neoprávněných úniků utajovaných informací. Čtyři lidé už v této souvislosti čelí obvinění mimo jiné za kontakty s agenty zahraničních tajných služeb. Uvedl to ministr spravedlnosti Jeff Sessions.

Některé z úniků se týkaly vyšetřování možného ruského vměšování do loňských prezidentských voleb, jiné poodhalily vnitřní spory v Bílém domě. Naposledy unikly přepisy Trumpových telefonátů s mexickým prezidentem Enriquem Peňou Nietem a australským premiérem Malcolmem Turnbullem mimo jiné o otázkách migrace z letošního ledna.

„Žádná vláda nemůže být efektivní, pokud lidé v jejím čele nemohou důvěrně diskutovat o citlivých záležitostech nebo svobodně s důvěrou hovořit se zahraničními vedoucími představiteli,“ poznamenal Sessions k poslednímu případu.

„Tento národ musí skoncovat s kulturou úniků. Budeme věci vyšetřovat a usilovat o to, abychom zločince dostali k soudu. Nedovolíme anonymním zdrojům s bezpečnostní prověrkou, aby prodávali naši zemi. Není jednoduché tyto případy vyšetřovat a stíhat pachatele, ale budeme tak činit a vynašeče poženeme k odpovědnosti,“ konstatoval ministr.

Velké množství úniků podle Sessionse podkopává schopnost vlády chránit Spojené státy – administrativa Donalda Trumpa proti nim proto bude bojovat. V minulých týdnech prezident Sessionse právě za údajně liknavé prošetřování úniků informací kritizoval.

Trump útočil na Sessionse na Twitteru, kde ho mimo jiné obviňoval z nečinnosti, pokud jde o „zločiny a ruské vazby“ jeho soupeřky z prezidentské kampaně – demokratky Hillary Clintonové. Sessionse také osočil z toho, že nevyšetřuje blíže neupřesněné ukrajinské snahy sabotovat jeho prezidentskou kampaň.

Sessions, který patřil k Trumpovým oblíbencům, upadl v nemilost, když se v březnu kvůli možnému střetu zájmů zřekl jakékoli účasti na vyšetřování možného ruského vměšování do voleb.

Sessionsovy pravomoci tak v této kauze formálně převzal jeho náměstek Rod Rosenstein, který k Trumpově nelibosti jmenoval exšéfa FBI Roberta Muellera zvláštním vyšetřovatelem. Mueller nyní kauzu začal řešit s velkou porotou.