Filipínské vládní síly už zabily stovky islamistů, ti zapojili do bojů o Marawi dětské vojáky

Odnož IS na Filipínách využívá podle uprchlíků v boji o Marawi dětské vojáky (zdroj: ČT24)

Na Filipínách stále zuří boje s odnoží Islámského státu (IS) o město Marawi. Z původních sedmi set islamistů podle armády zbývá přibližně stovka. Radikálové proto posílají na frontu i dětské vojáky.

Na nejjižnějším filipínském ostrově Mindanao, kde žije 22 milionů obyvatel, bylo v květnu vyhlášeno stanné právo. Podle odborníků jsou muslimské části převážně křesťanských Filipín živnou půdou pro expanzi IS kvůli tomu, že byly v minulosti zatlačeny na okraj.

Během dvou měsíců vládní ofenzivy, leteckých úderů a dělostřeleckého ostřelování podle Manily zahynulo přes 400 džihádistů, 85 členů bezpečnostních složek a 45 civilistů.

Islamisté se ale nevzdávají. „Neustále dostáváme od uprchlíků informace, že se do bojů zapojují děti i rukojmí. Vojáci se snaží, aby se vyhnuli ztrátám mezi dětmi, které se zapojují do bojů. Pokud jsou ale ozbrojené a zapojují se, nemohou toho vojáci moc dělat,“ podotkl brigádní generál Restituto Padilla.

Že islamisté naverbovali a vycvičili dětské vojáky, potvrzuje i sedmnáctiletý uprchlý rekrut Abdul. Sám prošel výcvikem před pěti lety. „Shromáždili nás v mešitě. Spousta z nás byly děti. Pak nám řekli, že máme jít s nimi, že nám pomůžou. Když jsme dorazili do tábora, uviděl jsem něco jako vojenský výcvik. Dali nám peníze a řekli, že jsme v armádě,“ vzpomíná Abdul.

Boje o Marawi
Zdroj: Jorge Silva/Reuters

Po třech týdnech Abdul z tábora utekl, znovu se ale k islamistům přidal přímo v Marawi. Rozhlásili totiž, že vojáci ve městě masakrují muslimské ženy. Když zjistil, že mu lhali, znovu uprchl a varoval armádu. „Jak boje pokračovaly, vůdce Isnilon Hapilon nám přikázal, že máme z Marawi utéct a v případě, že padne, máme pokračovat v boji,“ řekl Abdul.

Kromě toho, že proti vojákům stojí někdy i teprve sedmileté děti, potvrdil Abdul také účast bojovníků z ciziny. O zbraně a střelivo podle něj nemají nouzi, shromažďovat je měli měsíce před útokem. „Na začátku konfliktu jsme věděli o 30 až 40 zahraničních teroristech. Jsou v Marawi a bojují po boku místních teroristických skupin,“ potvrdil generál Padilla.

V oblasti Marawi nasadily svá pozorovací letadla i Spojené státy a Austrálie a Čína pro boj s radikálními ozbrojenci poskytla filipínským vládním jednotkám zbraně.

Filipínská vláda tvrdí, že i přes tuhý odpor islamisty brzy porazí a založila organizaci, která má v Marawi dohlédnout na obnovu infrastruktury. Boje poničily vše – od rozvodů elektřiny a pitné vody, až po zdravotnická zařízení nebo školy.

Na východě země vedou od roku 1969 s vládou boje filipínští povstalci z Nové lidové armády (NPA), kteří jsou ozbrojenými složkami komunistické strany. Podle filipínské armády na jejich straně nyní bojuje přibližně 3000 povstalců. V květnu filipínská vláda zrušila plánované mírové rozhovory s povstalci kvůli zesílené ofenzivě na venkově.

Filipínský prezident zkoumá stav armády
Zdroj: Malacanang Presidential Palace/Reuters

Filipínský prezident Rodrigo Duterte před pár dny oznámil, že v příštích dvou letech hodlá vybudovat armádu, která bude schopna bojovat na všech frontách. Za tímto účelem Manila nakoupí nové stíhačky a bezpilotní letouny a armáda také přijme 35 až 40 tisíc nových vojáků.

V souvislosti s boji o Marawi Duterte slíbil, že urychlí schválení zákona, který má zajistit neklidné muslimské oblasti na jihu země více autonomie. Návrh vzešlý z jednání mezi vládou a Frontou islámského osvobození Morů (MILF) by podle této organizace byl tím „nejlepším protijedem“ na extremismus.