Konzervativní Ital, nebo tweetující Brazilec, spekulují italská média

Vatikán – Italská média spekulují o několika jménech kardinálů, kteří by mohli být zvoleni nástupcem Benedikta XVI. Patří mezi mě milánský kardinál Angelo Scola, bostonský kardinál Sean O´Malley, nebo Brazilec Pedro Scherer. Ti, stejně jako ostatní kardinálové účastnící se konkláve, dnes sloužili v římských chrámech mše. Přestože se nesmí vyjádřit k průběhu volby ani ke svým preferencím v budoucí volbě, ukázala dnešní kázání názory některých favorizovaných kardinálů. Zítra proběhnou ve Vatikánu poslední jednání, konkláve pak začne v úterý.

Milánský kardinál Scola, který dnes sloužil mši v římské bazilice Svatých Apoštolů, připomněl, že úkolem církve je především sloužit Bohu, přestože má pocit, že někteří církevní hodnostáři dnes mají jiné priority. „Konkláve se blíží, modleme se proto, aby Bůh pomohl vybrat papeže, který dokáže vést církev ve stopách velkých papežů posledních stopadesáti let,“ řekl Scola během bohoslužby. Italská media Scolu favorizují mimo jiné proto, že posledních několik papežů bylo neitalských, Scola navíc působil jak v milánském Dómu, tak i ve Chrámu svatého Marka v Benátkách, tedy ve dvou z nejvýznamnějších italských náboženských center. Na druhou stranu by Scolovi mohly uškodit některé značně konzervativní názory.

Odilo Pedro Scherer je jako představitel církví Latinské Ameriky považován za jednoho z favorizovaných kardinálů. Dnes sloužil v kostele Sant'Andrea al Quirinale mši s názvem „Důvěra v církev, která dobře plní svou úlohu“. Nervóznímu kardinálovi během bohoslužby upadla hostie, situaci ale zvládl a pokračoval v obřadu.

Scherer je známý na rozdíl od Scoly svým spíše moderním přístupem, v Brazílii vystupoval v televizní show a aktivně využívá i svůj twitterový účet. Na ten už dříve napsal: „Kdyby Ježíš kázal dnes, jistě by využíval tisku, rádia, televize i internetu.“ Na druhou stranu v některých otázkách, jako například sňatky homosexuálů, zastává Scherer konzervativní názory.

Mši v Římě dnes sloužili i další favorizovaní kandidáti na papežský úřad, bostonský kardinál Sean Patrick O'Malley, nebo Maďar Peter Erdo, který bývá označován za pokračovatele Jana Pavla II., s nímž ho pojil aktivní boj proti komunismu.  

Rozhovor s kardinálem Vlkem (zdroj: ČT24)

Vlk – Důležitý není původ, ale schopnost řešit problémy

Podle kardinála Miroslava Vlka není při výběru papeže příliš důležité, z jaké země pochází (Vlk tak odmítá spekulace, že přišel čas, kdy by měl být zvolen mimoevropský papež), ale spíše to, jak bude nový papež schopný řešit problémy, kterým církev v současnosti čelí. Svého favorita ale Vlk, stejně jako ostatní kardinálové účastnící se příprav volby, prozradit nemohl.

Pokud jde o nutnost určitých změn v církvi, Vlk určité reformy vidí jako nutné, nemyslí si ale, že by nutně musely souviset právě se zvolením papeže, který pochází odjinud než z Evropy. „Kritiku do vlastních řad vnímám nejsilněji na působení papežské kurie,“ řekl Vlk s tím, že padaly návrhy na to, aby spolu prefekti jednotlivých kurií více jednali.